Hlavní obsah

Po pádu fotbalistů na Islandu hrozí Peltův černý scénář

Praha

Na Islandu nám bude horko, hlavně, ať nerozhoduje poslední zápas v Holandsku. Obavy šéfa FAČR Miroslava Pelty, které vyřkl před pátečním duelem fotbalové reprezentace v Reykjavíku, bohužel nebyly plácnutím do větru. Po prohře 1:2, premiérové v kvalifikaci pro mistrovství Evropy 2016, Peltův černý scénář hrozí naplněním.

Foto: Sigtryggur Johannsson, Reuters

Kolbeinn Sigthórsson překonává brankáře Petra Čecha a střílí vítězný gól Islandu v utkání s českými fotbalisty.

Článek

„Uvidíme v září. Když uhrajeme šest bodů, posuneme se zase nahoru. Ale pokud ne, bude to velká komplikace," uvědomuje si trenér Pavel Vrba. Za tři měsíce čeká jeho tým klíčový dvojzápas. Nejprve doma přivítá Kazachstán, poté letí do Lotyšska. Jestliže nesebere šest bodů, tragický Peltův scénář bude na dosah. Nelze totiž předpokládat klopýtnutí rozjetých Nizozemců. A i pokud by Češi porazili posléze doma Turecko, přímý postup by s nejvyšší pravděpodobností museli hájit v závěrečném duelu skupiny v Amsterdamu. Baráž, kterou podstoupí mužstva na třetích místech, je zrádná...

„Myslím, že nejsme v situaci, že bychom se něčeho měli bát. Když zvládneme příští dva zápasy, budeme jednou nohou na mistrovství Evropy," tvrdí kapitán Tomáš Rosický. Reprezentace se však po fantastickém podzimní rozjedu, kdy vyhrála čtyři úvodní zápasy, zasekla. Letos ještě nezvítězila. Kromě pádu s Islandem a remízy s Lotyšskem podlehla v přípravě na Slovensku. V pátek v Reykjavíku však kromě tří bodů a neporazitelnosti ztratila i první příčku v tabulce. Na trůnu nyní sedí Islanďané.

„Není samozřejmě příjemné, že jsme v posledních dvou utkáních uhráli jen bod," lituje Vrba. „Jak jsem po čtyřech výhrách klidnil euforii, teď nebudu panikařit a říkat, že je všechno špatně," doplňuje Rosický.

Jaká bude forma tahounů na podzim?

Obezřetnost je však na místě. Někteří hráči, kteří na podzim tým táhli, šli na jaře s formou rapidně dolů, národní celek na to zákonitě doplácí. „Do dalších zápasů je spousta času, u každého hráče se toho může hodně změnit," podotýká Rosický.

Že na někoho přijde horší období, se prostě ve fotbale stává, tím spíš si však tým nesmí dovolit luxus v podobě fatálních chyb. Při nižší ofenzivní síle, kterou na jaře Vrbova parta disponuje, se tato zaváhání rovnají sebevraždě.

Obrovská hrubka ji stála body podruhé v řadě. V březnu proti Lotyšsku špatně rozehrál standardní situaci Bořek Dočkal a soupeř šel po brejku do vedení, Češi stihli jen zachránit remízu. Na Islandu nabídl v pokutovém území Sigthórssonovi míč jako na podnose Lukáš Vácha. A naděje na bodový zisk vzaly za své.

S Islanďany to byl remízový zápas, tvrdí Rosický

„Pořád máme dobrou pozici, ovšem každý si musí uvědomit, že na této úrovni se za každou chybu draze platí. S Lotyšskem i teď jsme si dali dva vlastňáky. Když soupeřům dvakrát za sebou darujete góly, náhoda to už není," zlobí se Rosický.

„Hrubky nás srážejí. Vždyť Islanďani vypadali, že budou spokojeni s remízou, a také to remízový zápas byl. Za normálních okolností bychom bod jednoznačně uhráli," dodává 34letý záložník.

Island pro něj není zaslíbenou zemí. Před 14 lety v zemi gejzírů zažil porážku 1:3 v kvalifikaci o mistrovství světa, v pátečním studeném večeru v Reykjavíku musel skousnout další prohru. Navíc při jeho jubilejním 100. startu za národní mužstvo. „Nemůžu říct, že bych to kvůli tomu prožíval. Jen jsem si přál, abychom byli úspěšní. Bohužel," pokrčil rameny Rosický. Pokud druhou stovku v reprezentaci nenačne dvěma výhrami, Češi budou mít problém.

Reklama

Související témata: