Hlavní obsah

Tvrdý trest za hákový kříž! Chorvaté přišli v kvalifikaci ME o bod, dostali pokutu a mají zavřený stadión

Nyon

Evropská fotbalová unie (UEFA) ve čtvrtek vynesla několik týdnů očekávaný rozsudek nad chorvatskou reprezentací. Svěřenci trenéra Nika Kovače pykají za to, že se v červnové kvalifikační bitvě o ME 2016 proti Itálii (1:1) objevil na trávníku splitského stadiónu Poljud hákový kříž. Chorvatům byl v tabulce kvalifikační skupiny H odečten jeden bod, následují však i další postihy. UEFA o tom informovala na svých webových stránkách.

Foto: Profimedia.cz

Nepatrně zamaskovaný hákový kříž na trávníku ve Splitu, kvůli tomuto prohřešku UEFA odečetla Chorvatům jeden bod z kvalifikace ME 2016.

Článek

Následující dva domácí duely musí chorvatská reprezentace sehrát před prázdnými tribunami. Chorvaté už hrají jen jednou v domácím prostředí, a to v říjnu s Bulharskem. Trest se případně přenese i do baráže. Tamní svaz musí za svastiku také zaplatit tučnou pokutu 100 tisíc eur, tedy asi 2,72 miliónu korun.

I přes bodový odpočet zůstane Chorvatsko v čele šestičlenné skupiny H. Před Itálií po šesti zápasech nyní vede už jen o jeden bod. Poslední domácí zápas v kvalifikaci Eura musí hostit jiný stadión než ten ve Splitu.

S pokutou odešla od disciplinární komise Barcelona, která musí zaplatit 30 000 eur. Pokutu jí UEFA vyměřila za to, že její fanoušci při finále Ligy mistrů s Juvenstusem vztyčili v hledišti olympijského stadiónu v Berlíně politické transparenty žádající nezávislost Katalánska.

Reklama