Hlavní obsah

Nové tváře v reprezentaci, Vrba bere také Pavelku a Skaláka

Aktualizováno

Plejáda zraněných především v záloze přispěla ke změnám v nominaci. Trenér fotbalové reprezentace Pavel Vrba povolal na nejbližší kvalifikační dvojzápas také libereckého Davida Pavelku či Jiřího Skaláka z Mladé Boleslavi. Národní tým nastoupí 3. září v Plzni proti Kazachstánu a o tři dny později v Lotyšsku. Bitvu o ME 2016 pak zakončí těžkým dvojzápasem s Tureckem a v Nizozemsku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jiří Skalák během přátelského utkání české jednadvacítky s Anglií.

Článek

Řádně si nadrobili. Jarní domácí remízou s Lotyšskem a porážkou na Islandu navrch. Fotbalová reprezentace tak do značné míry devalvovala čtyři výhry, jimiž do kvalifikace ME 2016 vstoupila. Teď jí proto nezbývá, než v nejbližším dvojzápase shrábnout šest bodů. Vždyť závěr s Tureckem a v Nizozemsku může být pekelný...

„Když nebude šest bodů, strašně si situaci zkomplikujeme. Už se tak ostatně stalo na jaře. Chceme uhrát maximum. Ještě sice máme k dobru dva zápasy v říjnu, ale hodně by nás bolelo, pokud bychom znovu ztratili," neskrývá trenér Pavel Vrba.

Začátek sezóny mu ovšem nenahrál. Vždyť ze základní sestavy, kterou poslal v červnu na hřiště v Reykjavíku, se zranili Rosický, Pilař, Plašil, Vácha a Necid.

„Zranění nám nominaci velmi komplikovala, je jich víc. Pro nové hráče to však může být impuls a pro nás zase pozitivní změna. Noví hráči jsou schopní to zvládnout," líčí kouč.

Čeká se ještě na dva hráče

Nominace zatím není kompletní. Dva hráči budou doplněni po čtvrtečních zápasech českého kvarteta v play off Evropské ligy. „Mám rád zdvojené posty, mělo by se jednat o středního záložníka a levého obránce. Hlavně jde o Spartu a Jablonec," naznačuje Vrba, na koho je zvědavý nejvíc.

Z týmu lvíčat, která hrála na domácím evropském šampionátu, uvažoval o šesti hráčích. Záložník Skalák a brankář se v nominaci áčka poprvé objevují, stejně jako Pavelka z Liberce.

„Pavelka táhne Liberec v pohárech i v lize, kde je Slovan možná největším překvapením soutěže. Bereme ho i na základě toho, co chceme hrát - zapadá nám do koncepce," vysvětluje trenér.

„Skalák je pak klíčový hráč Mladé Boleslavi. Bavil jsem se i s jejím trenérem - a můj názor sdílel. V lize je Jirka jeden z mála, co dokáže obejít hráče. Je to navíc univerzál, může hrát zprava i zleva. Z ligy je to první volba, co jsem v hlavě měl," poukazuje Vrba.

Nominace ČR na kvalifikaci o ME s Kazachstánem a v Lotyšsku:
KlubStartyBranky
Brankáři
Petr ČechArsenal1140
Tomáš VaclíkBasilej30
Tomáš KoubekLiberec00
Obránci
Theodor Gebre SelassieBrémy301
Pavel KadeřábekHoffenheim81
Václav ProcházkaPlzeň100
Tomáš SivokBursaspor494
Marek SuchýBasilej200
David LimberskýPlzeň320
Tomáš KalasMiddlesbrough10
Záložníci
Bořek DočkalSparta176
Jiří SkalákMladá Boleslav00
Vladimír DaridaHertha Berlín250
Ondřej VaněkPlzeň70
Josef ŠuralLiberec10
Daniel KolářPlzeň232
David PavelkaLiberec00
Jan KopicPlzeň10
Ladislav KrejčíSparta142
Útočníci
David LafataSparta358
Milan ŠkodaSlavia10

Reklama