Hlavní obsah

Nejtěžší Vrbova nominace. Odrostlá lvíčata mají nahradit Rosického a spol.

Praha

Cesta na evropský šampionát do Francie se po čtyřech úvodních výhrách zdála být ideálně umetená. Na jaře však fotbalová reprezentace dvakrát klopýtla, takže pokud nechce mít zbytečné drama ze závěrečných duelů s Tureckem a v Nizozemsku, musí teď porazit jak Kazachstán doma, tak venku Lotyšsko. „Když nezískáme šest bodů, strašně si situaci zkomplikujeme. Ještě sice máme k dobru dva zápasy v říjnu, ale hodně by nás bolelo, pokud bychom teď znovu ztratili,“ nezastírá trenér Pavel Vrba.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Pavel Vrba během tréninku české fotbalové reprezentace před utkáním kvalifikace na Islandu.

Článek

Ze základní jedenáctky, kterou jste nasadil v červnu na Islandu, se zranili Rosický, Pilař, Plašil, Vácha a Necid. Asi to pro vás byla nejtěžší nominace.

Bohužel, zranění nám ji velmi komplikovala. Je jich až moc. Pro nové hráče to však může být impuls a pro nás zase pozitivní změna. Věřím, že noví hráči jsou schopní to zvládnout. Třeba ze záložní řady z posledního zápasu zbyl jen Dočkal. Je to velký zásah, ale přiznávám, že i já sám bych po Islandu nějakou změnu udělal.

Vynechal byste třeba Váchu, který chyboval před rozhodujícím gólem?

Nebudu mluvit konkrétně. Rozhodl jsem se také po mistrovství Evropy jedenadvacítek. Někteří kluci podali na šampionátu velmi slušné výkony a pokračují v nich také ve svých klubech.

Proto je vedle brankáře Koubka úplným novicem v nominaci také Skalák a o něco starší Pavelka.

Pavelka táhne Liberec v pohárech i v lize, kde je Slovan možná největším překvapením soutěže. Bereme ho i na základě toho, co chceme hrát - zapadá nám do koncepce. Skalák je zase klíčový hráč Mladé Boleslavi. Bavil jsem se i s jejím trenérem - a můj názor sdílel. V lize je Jirka jeden z mála, co dokáže obejít hráče. Je to navíc univerzál, může hrát zprava i zleva. Z ligy je to první volba, co jsem v hlavě měl.

A co další odrostlá lvíčata?

Petrák nebo Frýdek jsou náhradníci. Přemýšleli jsme asi o šesti jménech ze staré jedenadvacítky.

Je ve hře také zkušený Hübschman?

Nechci spekulovat. Dva hráče doplníme po čtvrtečních zápasech českého kvarteta v play off Evropské ligy. Mám rád zdvojené posty, mělo by se jednat o středního záložníka a levého obránce. Hlavně jde o Spartu a Jablonec

Potěšil vás přestup Jiráčka z Hamburku do Sparty?

Hlavně si myslím, že Petr konečně hledá sportovní řešení. Snad teď dostane víc prostoru na hřišti, snad se zase chytne. Nehrál větší zápasy po dobu tří let, kdy neměl nikdy stabilní místo v kuse, aby hrál celý rok. Musí přesvědčit trenéra Sparty, teď je to hlavně na ní.

A co famózní pondělní výkon Petra Čecha?

Před dvěma týdny jste ho tady odepisovali. Po dvou týdnech je tedy skvělá zpráva, že je to jinak, že nekončí... Po jednom zápase jste se do něj pustili neskutečným způsobem. Petr přitom stále dokazuje, že se s ním musí počítat.

Plzeň ani Sparta se nedostaly do Ligy mistrů. To je pro národní tým problém, že?

Zklamání bylo u obou klubů, větší asi v Plzni, která měla snadnějšího soupeře. V lize ale oba ukazují sílu, snad to potvrdí i ve čtvrtek a byl bych rád, aby se přidaly oba týmy ze severu. Rozhodne čtvrtek, držím palce všem, aby se do Evropské ligy dostali.

Váš asistent Krejčí se vrátil do Plzně jako hlavní trenér. Není to pro vás komplikace, když už další asistent Svoboda zároveň trénuje ve Spartě?

Neřekl bych. Sparta a Plzeň jsou pro nás hlavní dodavatelé hráčů, takže si naopak myslím, že mi to ulehčí práci. Budu mít od obou spoustu interních informací, ke kterým se jinak ani nedostanu. A ještě mám pana Brücknera. Karel se mnou návrat do Plzně nekonzultoval, jen předseda Pelta se mě ptal. Svůj názor jsem mu řekl.

Postoupí česká fotbalová reprezentace na EURO 2016?
Ano
75,1 %
Ne
24,9 %
Celkem hlasovalo 7270 čtenářů.

Reklama

Související témata: