Hlavní obsah

Šest bodů s Kazachy a Lotyši povinností, to nemusí fotbalistům nikdo připomínat

Plzeň

Nikdo jim nemusí připomínat, že výhra v dnešní večerní kvalifikační partii s Kazachstánem je povinností. Import tří bodů z nedělního zápasu proti Lotyšsku v Rize zrovna tak. Body poztrácené na jaře právě s Lotyši a poté na Islandu musí česká fotbalová reprezentace kompenzovat stoprocentním ziskem v následných dvou zářijových partiích. Jedině tak zase o něco víc zhmotní postupovou vizi na EURO 2016. „Kdybychom uhráli šest bodů, netvrdím, že už bychom na šampionát postoupili, ale k Francii bychom se hodně přiblížili," přitakává reprezentační kouč Pavel Vrba.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Čeští fotbaloví reprezentanti během na zápas s Kazachstánemi. Vpravo je Petr Čech, vedle něj David Lafata.

Článek

Trénink české fotbalové reprezentace v Plzni.

První zastávkou na této cestě je čtvrteční večerní partie s Kazachstánem. Zdánlivě bezproblémová, protože fotbalisté ze střední Asie jsou outsiderem na druhou a neměli by komplikovat Vrbovým svěřencům život. A to přesto, že se trenér musí obejít hned bez šesti zraněných hráčů, s nimiž původně počítal.

„O to větší šance se nabízí ostatním hráčům, aby dokázali, že do mužstva patří, a aby si řekli i o místo v základní sestavě," je si kapitán národního týmu Petr Čech jistý, že on a jeho spoluhráči partii zvládnou.

Na nás záleží, připomínal Čech

„Musíme zápas zvládnout stejně jako na podzim. V Astaně jsme ho měli od začátku pod kontrolou a dovedli ho do vítězného konce," připomínal říjnové vítězství 4:2 na soupeřově půdě.

Pravdou sice je, že za poslední měsíce a týdny udělal fotbal v Kazachstánu výrazný krok vpřed, což dokládá postup mistrovské Astany do základní fáze Champions League, jenže ani to by nemělo českou reprezentaci přibrzdit.

„Kazašský fotbal sice zažívá nejlepší údobí ve své historii, takže třeba postup Astany bude mít na národní tým pochopitelně pozitivní vliv a efekt, ale důležité bude, jak budeme hrát my," upozornil Čech, že na něm a jeho spoluhráčích záleží především.

Vrba: Nebude to jen o dobývání obrany

„Soupeř nebude určitě bránit tak urputně jako na jaře Lotyši, s nimiž jsme v Praze jen remizovali. Nebude to s ním sice fotbal nahoru dolů, ale otevřenější partii přece jen očekávám. Už proto, že Kazaši mají tři ofenzivní hráče a další dva, kteří je okamžitě doplňují," prozrazoval trenér Vrba, co vypozoroval u videa.

„Pozor si musíme dát na jejich standardní situace, které mají nacvičené a z nichž nám dali na podzim v Astaně dva góly. Jsou při nich nebezpeční, což potvrzovali nejen v utkání s námi," připomínal reprezentační kouč, že Kazachstán sice od té doby čeká na gól už 402 minut, ale hrozit dovede.

„My ale chceme nejen góly, chceme i body," překvapil jeho kolega na lavičce Kazachstánu Jurij Krasnožan. „A nejsnazší cesta k nim vede přes standardní situace, z nichž chceme udeřit. Všimli jsme si, že Češi mají s jejich bráněním problémy."

Záleží na Nizozemcích

Česká reprezentace si ovšem nesmí žádnou další domácí ztrátu dovolit. A aby snad naplno nebodovala v neděli v Lotyšsku je rovněž nemyslitelné. Jakýkoli výpadek se soupeři figurujícími u dna kvalifikační skupiny by totiž Vrbovu týmu způsobil nebetyčné komplikace v závěrečném finále, v němž půjde o postup.

Zbývající program skupiny A
3. září: Česko - Kazachstán, Nizozemsko - Island, Turecko - Lotyšsko
6. září: Island - Kazachstán, Turecko - Nizozemsko, Lotyšsko - Česko
10. října: Česko - Turecko, Island - Lotyšsko, Kazachstán - Nizozemsko
13. října: Turecko - Island, Lotyšsko - Kazachstán, Nizozemsko - Česko

Plný šestibodový zisk by naopak postupové naděje umocnil a za jistých okolností by mohl dokonce představovat jistotu, že si česká reprezentace účast na mistrovství Evropy v příštím roce zajistí.

Zásadní premisou ovšem je, že Nizozemsko nezíská v souběžně hraných zápasech doma s Islandem a poté v neděli v Turecku víc než dva body. V tom případě bude mít česká reprezentace jistotu, že ve skupině skončí nejhůře druhá a přímý postup na evropský šampionát tak bude mít jistý bez ohledu na výsledky všech zbývajících střetnutí.

Účast ve Francii by byla ovšem hodně blízko i za předpokladu, že na plný bodový zisk českého národního týmu odpoví Nizozemci jen čtyřmi body.

To všechno ovšem mají čeští fotbalisté pečlivě prokalkulováno, a proto jim nemusí nikdo připomínat, že šest bodů z duelů s Kazachstánem a Lotyšskem představuje povinnost. První krok k jejich zisku musí zvládnout dnes večer v Plzni.

Jak skončí kvalifikační duel ME 2016 mezi fotbalisty Česka a Kazachstánu?
Vyhraje Česko
81 %
Zápas skončí remízou
10,2 %
Zvítězí Kazachstán
8,8 %
Celkem hlasovalo 28457 čtenářů.

Reklama

Související témata: