Hlavní obsah

Nový kouč, nový kapitán! Umřeme, nebo rozkveteme, ví před klíčovým bojem nizozemské eso

Amsterdam
Aktualizováno

S bývalým asistentem Danny Blindem poprvé v roli hlavního kouče a Arjenem Robbenem nově s kapitánskou páskou zkusí zachránit postupové naděje. Nizozemci, největší favorité kvalifikační skupiny, v níž jsou i čeští fotbalisté, dnes v Amsterdamu hrají s vedoucím Islandem. Na něj ztrácejí pět bodů, na Čechy tři. Při svém případném vítězství a propadáku svěřenců trenéra Pavla Vrby mohou vyskočit na druhé postupové místo. Ale vše také může být pro Tulipány pořádně komplikované, po čtvrtečním střetnutí se jim EURO 2016 může pořádně vzdálit.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Arjen Robben (uprostřed) s trenérem Bayernu Pepem Guardiolou (vlevo) a Douglasem Costou.

Článek

Mobilizace sil je na místě. Blind v létě nahradil skončivšího Guuse Hiddinka, kapitánem nově určil Robbena, který na jaře pro zranění chyběl. Pásku mu přenechá další eso Robin van Persie.

„Arjen představuje nadšení a motivaci," říká Blind. „Robin bude jeho zástupcem. Dokáže v klidu mluvit s kýmkoli. Doufám, že tihle dva vynikající hráči budou stále přínosem," věří kouč ve chvílích, kdy kvalifikace o postup na ME vstupuje do rozhodující fáze. Pro Nizozemce reálně platí, že už mohou ztrácet jen minimálně.

Island po červnové výhře 2:1 nad Českem poskočil do čela tabulky a v případě, že uspěje i v Nizozemsku a následně s Kazachstánem, bude moci s předstihem slavit premiérový postup na velký turnaj. To Nizozemci i při dnešní případné výhře nemají nic jistého. Ale přinejmenším by jim zvedla sebevědomí.

„Buď umřeme, nebo rozkveteme. Tenhle týden bude buď týdnem naděje, nebo katastrofy," ví nejen Robben, že nizozemské naděje mohou záhy propadnout do říše nereálna.

Slováci se pokusí o další zázrak

Vedle Islandu mohou po zářijovém programu kvalifikace za příznivých okolností slavit s předstihem jedno ze dvou přímo postupových míst ze skupin i Slovensko a Anglie (jediné týmy, které vyhrály všech šest zápasů), Rakousko, Švédsko, Chorvatsko a Itálie.

Slováci se ale v sobotu představí na hřišti obhájců evropského zlata Španělů, které doma porazili 2:1. "Víme, že to bude velmi těžké, ale jeden zázrak jsme už dokázali, tak možná přijde i druhý," přemítá Marek Hamšík, lídr slovenského týmu, na který v úterý čekají Ukrajinci.

Také světoví šampióni Němci nejsou v ideální pozici. Figurují na druhém místě, a tak potřebují zvládnout duely s vedoucím Polskem i na půdě třetího Skotska. "Prostě musíme," velí  německý kapitán Bastian Schweinsteiger, nyní opora Manchesteru United. Proti němu bude v pátek stát i polský útočník Robert Lewandowski z Bayernu. "Spoluhráči v klubu mi říkali, že udělají vše pro to, aby nám vrátili porážku 0:2 z prvního zápasu. V Německu nikdo ani nepomyslí na to, že by neměli postoupit, ale mají z nás teď asi respekt," říká Lewandowski.

Porazí fotbalisté Nizozemska v kvalifikaci ME 2016 doma Island?
Ano
55,5 %
Ne
44,5 %
Celkem hlasovalo 3902 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články