Hlavní obsah

Bourák Škoda spasil Slavii, teď dovezl i reprezentaci k branám Francie

Plzeň

Škoda superb! jásají klubové stránky vršovického klubu. Fotbalovou Slavii zachraňuje již druhou sezónu. Bez jeho gólů by sešívaní nejspíš spadli do druhé ligy a sotva by teď přilákali čínské investory. Ve čtvrtek pak bourák Milan Škoda dvěma góly spasil také reprezentaci. Dvěma hlavičkami zajistil výhru 2:1 nad Kazachstánem a národní tým tak má postup na mistrovství Evropy 2016 ve Francii opravdu na dosah.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Milan Škoda vstřelený gól proti Kazachstánu.

Článek
Fotogalerie

Je mu devětadvacet a na první přestup do zahraničí má nejvyšší čas. Tím spíš, že minulá sezóna byla jeho životní. Třeba nabídka tureckého Sivassporu byla konkrétní a Milan Škoda o ni stál. Slavia ji ovšem odmítla.

„Jsem rád, že jsem svými góly reprezentaci pomohl. Řekněme, že jsem si tak zlepšil náladu," přiznává na rovinu.

Jenže z druhé stránky - je to dost originální způsob, utěšit sám sebe a vytáhnout z hrozícího maléru celý český fotbal.

„Kdybychom postoupili na mistrovství Evropy a já se tam dostal, bylo by to pro mě úplně nejvíc," sní Škoda, že zklamání brzy trumfne životním úspěchem.

Stoper? Raději málem král střelců...

Proč by ne, když ostatní čtvrteční výsledky ve skupině nahrály Vrbovu týmu natolik, že již v neděli v Rize by mohl na úkor Holanďanů a Turků slavit senzačně rychlý postup.

„Skvělá zpráva, že jsme zvýšili náskok na nejbližší pronásledovatele. Musíme ještě urvat body v Lotyšsku a uvidíme, co bude pak. Určitě se pro nás skupina vyvíjí dobře. Utkání jsme zvládli, soupeři klopýtli, takže ideální," libuje si.

Kouč Koubek z něj ve Slavii na čas udělal stopera, Milan se však naštěstí zase vrátil na hrot. A tam řádí. V posledním kole minulé ligové sezóny prohrál s Davidem Lafatou bitvu o korunu krále střelců jen o jedinou trefu. Teď se sparťanským kapitánem táhnou káru v nároďáku.

Rázně v Lafatových šlépějích

A Škoda v něm čtvrtečními zásahy dost výrazně okopíroval parťákův začátek v reprezentaci. Lafata nastoupil ke svému debutu v září 2006 proti Walesu v Teplicích. Na hřiště přišel jako žolík až v 75. minutě - a dvěma góly zachránil kvalifikační výhru 2:1!

Shoda téměř dokonalá, neboť Škoda zatím za nároďák odehrál jen 11 minut v červnovém duelu na Islandu a také ve Štruncových sadech se objevil až jako trumf. Do druhé půle nahradil debutanta Skaláka.

„Na první dva Davidovy góly si náhodou pamatuji. A budu jen rád, když se vydám v jeho šlépějích," usmívá se odchovanec ČAFC Praha, který do velkého fotbalu nakoukl v Bohemce.

Líp to ani dopadnout nemohlo

„Myslím, že líp to ani dopadnout nemohlo," říká o svém velkém večeru.

Roli spasitele, jež mu natrvalo připadla ve Slavii, však v reprezentační kabině se vší skromností odmítá.

„Kdepak, jsem jeden z mnoha, který hrál. Kluci mi góly krásně připravili. Dal jsem dva góly, ale je to práce celého týmu," ujišťuje.

Další jeho velké chvilky mohou přijít již v neděli v Lotyšsku...

Reklama