Hlavní obsah

Zabránit Čechům slavit postup? To pro Lotyše zvláštní motivaci nepředstavuje, tvrdí jejich trenér

Zdeněk Pavlis (Riga)Sport.cz

Enormní motivaci mají Lotyši v každém zápase, takže odmítají, že by je snad do nedělního duelu s Čechy hnalo vědomí, že mohou zabránit tomu, aby jejich soupeř slavil už v Rize postup na EURO ve Francii. „Jedno proti komu právě hrajeme, zda může postoupit nebo nikoli. Bereme každé utkání jako to poslední a podle toho k němu přistupujeme. Se snahou po co nejkvalitnějším výkonu,“ odmítal podobné úvahy trenér Marians Pahars, jehož svěřenci ve čtvrtek tolik šokovali remízou v Turecku.

Foto: Profimedia.cz

Trenér lotyšských fotbalistů Marians Pahars

Článek

Nastupovat po cestování od Bosporu už za dva dny k duelu proti dalšími favoritovi skupiny, to musí být pro vaše hráče hodně náročné. Vyrovnají se s takovouto zátěží?

Máme dva dny, abychom se dali do kupy a na neděli se připravili. V Evropě je dnes normální, že se v takovémto rytmu hraje.

Takže nebudete mít důvod sahat do sestavy?

To uvidím až po nedělním dopoledním tréninku, kdy uvidím, jak na tom moji hráči jsou.

Je tedy možné, že proti Čechům nasadíte letitého vůdce svého mužstva Gorkšse, jehož jste nachal sedět v Turecku po dlouhé době pouze mezi náhradníky a on i na ní projevoval své vůdčí schopnosti a pozitivně působil na spoluhráče na trávníku?

Nechci už mluvit o Turecku, protože teď myslím jen a jen na zápas s českým týmem.

A na to, jak ho obrat o body, jako se vám to povedlo na jaře v Praze?

Tam jsme mohli dokonce vyhrát, kdyby Šabala proměnil obrovskou příležitost, kterou měl. Ale pravdou je, že jsme mohli stejně tak prohrát. V neděli nás ovšem čeká jiné utkání, v němž se začíná od nuly.

Češi by v něm rádi získali tři body a stvrdili postup na evropský šampionát už v Rize...

A my zase uhráli výsledek, který by potěšil naše fanoušky. Máme tudíž také o co hrát. Zvláště, když spousta hráčů čeká a hledá klubové angažmá.

Jakou taktiku jim tedy naordinujete?

Každé mužstvo má nějaké zbraně, takže se budeme držet své taktiky a strategie. Během společné přípravy samozřejmě nemohu naučit své svěřence hrát fotbal, ale mohu je motivovat k tomu, aby odevzdali všechno, co v nich je. Doufám, že to dokáží.

Mohlo by vám nahrávat, že se Češi musí obejít bez celé řady stabilních hráčů v čele s Rosickým...

Postrádají sice Rosického, Plašila, Pilaře a spol., ale taktiku a kádr mají i tak na vysoké úrovni. Hrají agresivně, snaží se soupeře napadat, a proto musíme být dobře připraveni. Hlavně vypomáhat na hřišti jeden druhému a zkusit ubránit dobrý výsledek.

Vypadá to, jako byste snad pomýšleli ještě na třetí místo ve skupině, o které  ze soupeřů nikdo neprojevuje přílišný zájem?

To už reálné není. Odehráli jsme sice dva dobré zápasy s Turky a jeden s českým mužstvem, ale třeba střetnutí s Kazachy se nám nepovedlo. Nemáme tudíž na kontě ani jedno vítězství, takže je nereálné pomýšlet na třetí místo. Teoretická možnost sice pořád existuje, pro nás je ovšem podstatnější, aby se mužstvo zlepšovalo a zdokonalovalo.

A jednou se třeba na evropský šampionát také probojovalo, jako se to povedlo lotyšské reprezentaci v roce 2004, kdy jste v ní vy sám hrával... Co k tomu chybí?

Ví bůh... Je potřeba spousty faktorů, abychom dosáhli stejného výsledku, jako v roce 2004, kdy jsme postoupili na závěrečný turnaj. Pořád nám něco chybí a nikdo neví, kdy podobná chvíle zase přijde.

Reklama

Související témata: