Hlavní obsah

Podruhé už giganta nedoběhli, Slováci i tak mají domácí postupový mečbol

Doma giganta senzačně porazili, na jeho půdě se jim to už nepovedlo. Teprve v 7. kole kvalifikace EURO 2016 ztratila slovenská fotbalová reprezentace první body, když v sobotním souboji v Oviedu podlehla domácím Španělům 0:2. Mužstvo Vicenteho del Bosqueho ukončilo devítizápasovou vítěznou šňůru Slovenska, které naposledy prohrálo loni v květnu v přípravě v Rusku (0:1).

Foto: Eloy Alonso, Reuters

Španěl Santi Cazorla (vpravo) a Slovák Ján Greguš.

Článek

Po dlouhém čase prohráli, ale nic se neděje. Svěřenci trenéra Jána Kozáka jen přepustili vedoucí pozici v tabulce skupiny C právě Španělsku, které má při rovnosti 18 bodů lepší skóre. Třetí Ukrajina, se kterou odehrají nesmírně důležitý duel v úterý v Žilině, ztrácí na dvojici lídrů tři body. Slováci si mohou vybojovat historický postup na ME již v předstihu v případě, že Ukrajinu zdolají.

"Věděli jsme do čeho jdeme, hráli jsme proti skvělému mužstvu. Španělé zaslouženě vyhráli a potvrdili, že jejich fotbal má vysokou kvalitu. Jsem přesvědčen, že už brzy budou zase získávat další tituly," uznal kouč Kozák, že v Oviedu měl jeho tým k bodů daleko.

Během zápasu tak už začal myslet také na duel s Ukrajinou. "Postavil jsem takové typy hráčů, o kterých jsem myslel, že budou vzdorovat. To se také potvrdilo. Teprve potom jsem reagoval v průběhu zápasu a stáhl Maka i Hamšíka, aby se zbytečně nešťavili. Víme, co nás v úterý čeká. Můžeme mnoho získat, ale ještě nepůjde o všechno. Pokud se to podaří, budeme šťastní, pokud ne, jdeme dál. Ve Španělsku to byla pro mladé chlapce obrovská škola," vybídl Kozák k trpělivosti.

"Měli jsme pár šancí. Věděli jsme, že to bude těžké. Španělé mají obrovskou sílu. Podobně se ale hrálo i u nás, tam jsme to ustáli. Musíme se dívat dopředu, čeká nás, dá se říci zápas roku s Ukrajinou. Hrajeme doma, jdeme vyhrát a budeme s nimi hrát otevřenou partii. Všichni kluci dostali šanci, to je dobré," poukázal kapitán Marek Hamšík.

Reklama

Související témata: