Hlavní obsah

Lotyšsko - Česko 1:2Do Francie, zaveleli v Rize Limberský s Daridou. A Češi už tam jsou!

MinutaMin. Tým Hráč Akce
13. Limberský 0 : 1
25. Darida 0 : 2
73. Zjuzins 1 : 2
Záznam online reportáže

Zdeněk Pavlis (Riga)Sport.cz
Aktualizováno

Hotovo, česká reprezentace si výhrou v Rize zajistila s předstihem postup na evropský šampionát 2016 do Francie. Lotyšům vstřelila během pětadvaceti minut dva góly, přičemž mohla s uspokojením hltat zprávy od Bosporu, kde Turci vedli v ten moment nad Nizozemci rovněž o dvě branky. Skvostná konstelace, která Vrbovým svěřencům nahrála. Oni dovedli navzdory zbytečné komplikaci střetnutí do vítězného konce, reprezentace půlměsíce rovněž, takže oranjes jsou s definitivní platností vyšachováni ze hry o druhou příčku. Turci pochopitelně také a proto mohla česká reprezentace slavit postup na EURO 2016 už v nedělní Rize.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Do Francie! zavelel autor prvního gólu David Limberský...

Článek
Fotogalerie

Třináct minut a bylo po komplikacích, které snad mohly v Rize hrozit. Stačilo, aby Šural přistrčil balón Limberskému, jenž přízemní střelou překvapil gólmana Vaninse.

Šural nahrávačem. V Plzni a v Rize zase

Tah s nasazením libereckého nováčka se trenérovi Vrbovi vyplatil v Plzni proti Kazachům a v Rize zase. V předchozím kvalifikačním duelu nahrával Škodovi na druhou branku, v nedělní parti Limberskému na první.

Vedoucí a hrozně důležitou, protože otevřela před českou reprezentací brány na evropský šampionát do Francie už prakticky dokořán.

Zvláště, když v ten moment Nizozemci už v Turecku prohrávali, což se samo sebou na lavičku národního mužstva doneslo. K trenérovi Vrbovi koučujícímu zápas opět jen v košili pochopitelně také.

Daridova premiérová pojistka

I proto na svých svěřencích chtěl, aby útočili dál a přidali druhý gól. A mužstvo, kde se v základní sestavě objevil Kolář a na hrotu útoku operoval Škoda, poslouchalo.

Jen tucet minut potřebovalo, aby přidalo potřebnou druhou branku jistoty. Darida na hranici vápna napřáhl a premiérovou reprezentační trefou se zapsal mezi střelce.

Radost na české lavičce o to větší, že u Bosporu dali Turci nebohým Nizozemcům rovněž druhý gól, čímž je v boji o druhou příčku ve skupině vyškrtli ze zbyvajících matematických vzorců a propočtů, přičemž jim samotným se i při plném bodovém zisku rýsovala možnost myslet už pouze na třetí místo a tudíž baráž.

Hodně vykolejení Lotyši

Pro Lotyše šlo o citelný zásah do partitury, kterou si nachystali. Chtěli jen bránit a čekat, zda se jim nabídne možnost poslat rychlou přihrávkou dopředu Karašausksuse, který je na stadiónu doma a jehož formu trenér Pahars před zápasem vychvaloval.

Nic jiného neslibovali a ani hrát nechtěli.

„Musíme poctivě bránit. Hrát jeden za druhého, počínat si kompaktně a bojovat," vykládal domácí kouč, než svůj tým poslal na hřiště.

Jenže po pětadvaceti minutách bylo po všem. Po dvaatřiceti už měl domácí kouč vystřídány dva hráče, protože musel reagovat a zkusit s vývojem zápasu něco provést.

Legionář z Orenburgu Zjuzins k tomu měl po třech minutách možnost. Prokličkoval až před Čecha, ale ten jeho bránu bravurně zlikvidoval.

Moc důležitý zákrok kapitána, jímž spoluhráče podržel a dopřál jim, aby si o půli vychutnávali dvougólové vedení.

Zbytečné komplikace, ale nakonec postup

Po přestávce už se spokojili s tím, že ho kontrolovali. Po vynuceném střídání Koláře, jehož kopnul do hlavy Zjuzins, ovšem až příliš lopotně, čímž si přivodili komplikace,

Lotyši se zvedli, jenže Čech se vytasil při hlavičce Tarasovse s dalším parádním zákrokem. Zjuzins pálil vzápětí jen nad bránu, ale sedmnáct minut před koncem to byl právě on, kdo Čecha ránou zpoza šestnáctky přece jen propálil. Pro Čecha dost smolný gól, protože míč vyrazil na tyč, od níž se teprve odrazil do sítě.

Český celek ovšem hektický závěr střetnutí přečkal a do Francie tak dokráčel už v Rize.

Turci navzdory výhře 3:0 nad Nizozemskem nemohou Vrbovy svěřence ohrozit, oranjes jsou mimo úplně. Proto už v Lotyšsku propukla euforie a slavil se postup.

Kvalifikace ME 2016 - skupina A:
Lotyšsko - ČR 1:2 (0:2)
Branky: 74. Zjuzins - 3. Limberský, 25. Darida. Rozhodčí: Aytekin - Kleve, Häcker - Welz, Siebert (všichni Německo). ŽK: Maksimenko, Dubra. Diváci: 7913.
Lotyšsko: Vanins - Freimanis (32. Gabovs), Dubra, Gorkšs, Maksimenko - Tarasovs - Rakels, Fertovs, Zjuzins, Kamešs (28. A. Višnakovs) - Karašausks (66. Cauna). Trenér: Pahars.
ČR: Čech - Kadeřábek, Suchý, Procházka, Limberský - Darida, Pavelka - Dočkal (90. Gere Selassie), Kolář¨(54. Krejčí), Šural (77. Vaněk) - Škoda. Trenér: Vrba.

Reklama

Související témata: