Hlavní obsah

Trenér má karmu. Proto vyhráváme, mínil Limberský. Obleky se trhat nebudou, ujišťoval Vrba

Zdeněk Pavlis, kft (Riga)Sport.cz
Aktualizováno

„Čechíno, pojď!“ Trenér Vrba prožívající ještě před chvíli na trávníku v Rize neskutečně nervy vyletěl ze šatny a hnal reprezentačního kapitána od televizních kamer. „Všichni na tebe čekají, aby si zakřičeli,“ vytrhl gólmana ochotného povídat snad do skonání světa. Za chvíli česká kabina křičela. Co křičela, přímo řvala. Už v Lotyšsku se slavil postup na evropský šampionát 2016 ve Francii. Dvě kola před koncem kvalifikace, v níž český tým figuroval ve skupině považované po losu za skupinu smrti.

Foto: Jan Tauber

Čeští fotbalisté se po výhře nad Lotyšskem radují z postupu na evropský šampionát.

Článek
Fotogalerie

„Trenér je prostě dítětem štěstěny. Má karmu, kterou sebou nese, a proto s ním vyhráváme. V Plzni, stejně jako v nároďáku," pragmaticky ohodnotil postupové zásluhy David Limberský, jenž prvním gólem v Lotyšsku nasměroval reprezentaci do Francie.

„Moc jich nedávám a i tentokrát jsem přemýšlel, zda mám nahrávat, nebo střílet. Nakonec jsem to propálil," nedělal z vedoucí trefy vědu, i když přiznával, že byla nejdůležitější v jeho dosavadní kariéře.

Konečně, bylo na čase, oddechl si Darida

Vladimír Darida to ostatně tvrdil také. Aby ne, když šlo o premiérovou trefu. A navíc vítěznou a ke všemu postupovou.

„Konečně. Už jsem měl v nároďáku šancí dost a dost a branka nepřicházela. Až teď. A hned nejdůležitější, protože šlo o branku postupovou," doslova zářil.

„Myslím, že jsme mohli druhý poločas lépe odehrát. Bylo to ubojované, ale zvládli jsme to a jsme za to rádi. Proto teď taková euforie."

O průběhu souběžně hraného střetnutí v Turecku věděl on i spoluhráči. „Mně už o půli říkal David Limberský, že Turci vedou nad Nizozemci už o dva góly. Možná, že to na nás dopadlo, protože v ten moment jsme si uvědomovali, jak je postup blízko."

Trenér vyhnal řvoucího Koháka

„Já ale nechtěl, abychom výsledek znali. Jenže o půli přiběhl pan Kohák a řval, že Turci vedou 2:0. Hned jsem ho vyhnal," reagoval už s úsměvem trenér Pavel Vrba vychutnávající si slastný triumf a postup.

„První poločas byl v našem podání dobrý. Fotbalově, kombinačně, s častou střelbou. Dokonce bych řekl, že patřil k nejlepším, které jsme v kvalifikaci odehráli. Vynuceným střídáním Koláře jsme však ztratili střed hřiště, protože on představoval spojnici mezi obranou a útokem. Jeho odchodem jsme ztratili střed hřiště a pak už to byl spíše boj než fotbal. Ale ubojovali jsme to a postoupili," zářil trenér.

A jásot nad postupem? Euforie, kterou zažíval on i jehjo svěřenci? Oslavy, jež budou následovat?

„Obleky rozhodně neroztrháme, já sám pak vezmu manželku na dobrou večeři," pravil trenér Vrba v narážce na návrat národního týmu z předchozí barážové kvalifikace z Černé Hory. „A s předsedou Peltou pak domluvím společnou večeři pro všechny hráče. Zaslouží si to."

Jsme tam pošesté, pyšnil se Pelta

„Bylo to ale velice těžké utkání a tvrdě vybojovaný postup. Vstřelili jsme dva pěkné góly, drželi míč, jenže soupeř po dvojím střídání víc riskoval a napadal nás. A nakonec nám dal i gól, takže posledních dvacet minut bylo hodně hektických. Ale zvládli jsme to a jsme rádi, že nemusíme honit postup v posledních dvou zápasech," rozpovídal se kapitán Petr Čech, když se znovu před objektivy a mikrofony vrátil.

„Při inkasovaném gólu tečoval míč Vašek Procházka. Balón mě trefil do palce a já si jen přál, aby se vykutálel od tyče po čáře zpátky do hřiště. Nestalo se, zase jsme neodehráli utkání s nulou, ale podstatné je, že jsme si postup zajistili už nyní. Za soudržnost, bojovnost a v určitých fázích i za kvalitu jsme si ho zasloužili. Vybojovali jsme ho i pro kluky, kteří tady s námi nemohli být, ale na šampionát se mohou také těšit."

Debutant David Pavelka očekával, že se přišel do reprezentace spíše rozkoukat. „Spíš jsem čekal, že mne trenér použije bude-li třeba někde záplata. Už na začátku mi řekl, ať se připravím, že šance může přijít brzy. A přišla. Byly to dva skvělé zápasy a jsem šťastný, že jsem mohl být u postupu," radoval se.

Nadmíru spokojený byl samo sebou i šéf českého fotbalu Miroslav Pelta, když vyšel z reprezentační šatny s postupovou šálou v národních barvách kolem krku. Nejprve zapózoval manželce, která ho v útrobách stadiónu zvěčnila, pak se rozpovídal.

„Je to velký úspěch. Dokázali jsme postoupit už nyní, což nikdo po losu nečekal. A na šampionát pojedeme už pošesté v řadě, což je pro náš fotbal hodně důležité a cenné. A je to i přínos do pokladny. Prostě obrovský úspěch," těžko hledal slova, jimiž by po popsal euforii, kterou pochopitelně zažíval i on.

Reklama