Hlavní obsah

Turci skosili Tulipány. Už nepatříme ke špičce, truchlí nizozemská média

Amsterdam

Kdo by to byl loni v červenci řekl. Nizozemská fotbalová reprezentace stála v Brazílii před branami finále mistrovství světa a takřka nikdo nepochyboval o jejím snadném postupu z kvalifikace na EURO 2016 do Francie. Ve společnosti Islandu, Česka, Turecka, Lotyšska a Kazachstánu byli Oranje jasným favoritem skupiny A. Pro fanoušky bylo téměř nemyslitelné, aby země tulipánů na závěrečném turnaji chyběla. Jenže Nizozemcům absence na šampionátu po několika zpackaných utkáních vážně hrozí!

Foto: Umit Bektas, Reuters

Zklamání nizozemských fotbalistů Wesleyho Sneijdera (vpravo) a Jaira Riedewalda po porážce v Turecku.

Článek
Fotogalerie

Po odchodu Louise van Gaala, jenž po MS zamířil do Manchesteru United, převzal národní tým Guus Hiddink. Zkušený a úspěšný kouč začal nečekanou a trochu nešťastnou porážkou 1:2 v Praze. Bylo to velké překvapení, pro některé nizozemské fanoušky možná i šok, přesto v tu chvíli stále žádný z nich asi nepomyslel na to, že by jejich miláčci v kvalifikaci krachli.

Jenže přišla další nečekaná klopýtnutí. Prohra na Islandu, domácí remíza s Turky... Ani červnová výhra v Lotyšsku už nic nezměnila na tom, že Hiddink po deseti měsících na lavičce Nizozemska skončil. Ve funkci ho nahradil bývalý reprezentační zadák Danny Blind, přesto povadlé Tulipány ani pod jeho vedením znovu rozkvést nedokázaly. Alespoň prozatím...

Po prohrách 0:1 s Islandem a 0:3 v Turecku ztratil bronzový celek z MS veškerou naději na přímý postup, má už pouze šanci dostat se na třetí příčku ve skupině znamenající baráž. Za aktuálně třetími Turky však Nizozemci zaostávají o dva body a musejí tedy spoléhat na jejich zaváhání ve zbylých dvou střetnutích. Pokud k nim nedojde, budou Oranje poprvé od roku 1984 na mistrovství Evropy chybět!

Týmu chybělo úplně všechno...

Už nepatříme ke špičce," napsal deník Aldemeen Dagblad. "Je to hrozné, ale týmu chybělo úplně všechno. Kvalita, fyzička, rychlost, týmový duch i odvaha," přidal list Volkskrant.

Nizozemská média označila prohru 0:3 v Istanbulu za konec jedné éry. "Evropský šampionát je pro Oranje míle daleko," napsal deník Telegraaf. "Jen zázrak může poslat Nizozemsko na ME," doplnil.

Nizozemcům teď může udržet jiskru naděje na postup i český tým, který přivítá Turecko 10. října. Svěřenci trenéra Fatiha Terima pak uzavřou kvalifikaci o tři dny později domácím duelem s Islandem. Nizozemci hrají v Kazachstánu a poté hostí doma Česko.

Postoupí fotbalisté Nizozemska alespoň do baráže a zachovají si naději na účast na ME?
Ano
43,7 %
Ne
56,3 %
Celkem hlasovalo 15363 čtenářů.

Reklama

Související témata: