Hlavní obsah

Strůjce islandského zázraku: Hrdiny byli Mandela či Luther King, já jsem jen obyčejný trenér

Jen o pár hodin později slavili stejně jako Češi. A na domácí půdě v Reykjavíku. Fotbalisté Islandu si bezgólovou plichtou s Kazachstánem vybojovali dvě kola před koncem skupiny A postup na EURO 2016. Zatímco pro Vrbův tým je to šestý postup na evropský šampionát v řadě, země gejzírů se teď opájí vůbec první jistotou účasti na velkém turnaji v historii! Island je nejmenší zemí, která si kdy zajistila start na ME.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Fotbalisté Islandu slaví svůj historický postup na velký turnaj.

Článek

Jen Češi je zatím dokázali v kvalifikaci v Plzni porazit. Jinak Islanďané ztratili body právě už jen v neděli s Kazachstánem. Byla to však pro ně zlatá remíza.

Po závěrečném hvizdu vytryskl na stadiónu v Reykjavíku gejzír radosti. „Je to neuvěřitelné, jsem šokován. Tvrdě jsme pracovali, abychom dosáhli našeho cíle. Když jsem začínal s fotbalem, ani ve snu mě nenapadlo, že budu při historickém prvním postupu Islandu na finálový turnaj ME," jásal do televizních kamer kapitán Aron Gunnarsson.

Islanďané již v kvalifikaci na MS 2014 v Brazílii naznačili, že je třeba s nimi počítat. Probojovali se až do baráže, v níž podlehli Chorvatsku. V duelech o EURO 2016 předvedli pod taktovkou švédského trenéra Larse Lagerbäcka technickou vyspělost a výbornou kondiční připravenost.

Všichni Islanďané jsou hrdí a šťastní

„Postoupit na MS a ME se Švédskem byl pro mě obrovský úspěch, ale kvalifikovat se na EURO jako kouč Islandu je něco extra výjimečného. Jsem velmi hrdý na tento tým. Cítím, jak jsou všichni Islanďané hrdí a šťastní," pochvaluje si švédský kouč.

Svoje zásluhy však bere s rezervou. „Neřekl bych, že jsem teď národním hrdinou, takovými byli v minulosti Nelson Mandela či Martin Luther King. Já jsem jen obyčejným fotbalovým trenérem," prohlásil Lagerbäck v interview pro uefa.com.

„Dostal jsem šanci pracovat se skvělou skupinou hráčů, kteří zcela zaslouženě postoupili na ME. Je radost s nimi dělat. Máme postup v kapse už dvě kola před koncem kvalifikace, což je fantastický výsledek," cení si strůjce islandského zázraku.

Reklama

Související témata: