Hlavní obsah

Čekal jsem, že mě kouč možná použije jako záplatu, usmíval se Pavelka

Riga

Pětadvacetiletý záložník David Pavelka je klíčovým hráčem Slovanu Liberec. Jeho výborné výkony upoutaly i trenéra reprezentace Pavla Vrbu a povolal ho na důležitý kvalifikační dvojzápas s Kazachstánem a v Lotyšsku. Možná jen on v tu chvíli věděl, že mu dá šanci v základní sestavě... Pavelka potvrdil svoje kvality a ze „záplaty“ se stal oporou.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

David Pavelka vyšívá kličky mezi lotyšskými obránci.

Článek

Přišel jste na svůj první reprezentační sraz a odehrál jste celé dva důležité kvalifikační duely. Napadlo vás, že byste mohl nastoupit dvakrát v základní sestavě?

Samozřejmě, že ne. Čekal jsem, že budu sbírat zkušenosti, poznávat, jak to chodí v reprezentaci. Vzhledem k velké marodce jsem si říkal, že možná mne trenér použije někde jako záplatu (úsměv). Na základní sestavu jsem ani nepomyslel. Hned na začátku mi ale trenér řekl, že se mám dobře připravit, protože když to budu zvládat, může šance přijít okamžitě. Nakonec byly hned dvě.

Pomohl jste k postupu na evropský šampionát. Co to pro vás znamená?

Já jsem se k postupu spíš nachomýtl... Pochopitelně to pro mne je největší fotbalový zážitek v životě.

Který z těch zápasů byl těžší?

Těžko říct. Dal bych je na stejnou úroveň. Ten v Rize jsme si ve druhé půli zkomplikovali sami. Věděli jsme, jak se vyvíjí utkání Tureck a s Nizozemskem a jak je postup blizoučko. Věděli jsme, že výhru musíme za každou cenu udržet. Trochu nám to svazovalo nohy, ale nakonec se to povedlo. Ta druhá půle byla z mého pohledu nejtěžší.

Nebáli jste se, že Lotyši při tlaku dají druhý gól?

To víte, že se taková myšlenka do hlavy vkrade. Snažili jsme se hlavně dozadu hrát koncentrovaně. I tak tam byly momenty, kdy mi nebylo nejlépe. Zbytečně jsme se sami dostali pod tlak. Měli jsme druhou půli odehrát jako tu první, to znamená v klidu na jejich polovině. Naši hru poznamenalo i zranění Dana Koláře, kdy se trochu překopalo rozestavení na hřišti. Podstatné ale je, že jsme vyhráli a postoupili.

Určitě jste snil o tom, zahrát si na mistrovství Evropy. Jak je to teď blízko?

O šampionátu sní každý fotbalista... Jak je to blízko, bude záležet na mých výkonech. Snad jsem nezklamal, a když budu hrát dobře, přijdou další pozvánky. Určitě pro to udělám maximum.

Letošní podzim je asi z kategorie snů...

Dá se to tak říct. Na jaře jsme se s Libercem zachraňovali, mužstvo se hodně změnilo, přišel nový trenér a moc se od nás nečekalo. Jenže všechno si sedlo perfektně. Probojovali jsme se do základní skupiny Evropské ligy. V té domácí jsme ještě neprohráli. Dostal jsem se do reprezentace. Věřím, že to takhle bude pokračovat a zahraju si zase velké zápasy proti silným a slavným soupeřům.

Reklama

Související témata: