Hlavní obsah

De Gea jako Čech! V nároďáku asi dostane šanci. Až pak i v klubu

Skopje/Praha

Už si zřejmě zachytá. Konec vysedávání na tribuně nebo na lavičce náhradníků. David de Gea, k jehož očekávanému přechodu z Manchesteru United do Realu Madrid za poněkud dramatických okolností nakonec v srpnu nedošlo, se po dlouhé době ocitne v ostré bitvě. Dnes večer v Makedonii podle všeho bude hájit branku Španělska v pokračování kvalifikace fotbalového ME. A to zvyšuje pravděpodobnost, že poprvé v sezóně nastoupí i za United, a to v sobotu proti Liverpoolu.

Foto: Eloy Alonso, Reuters

Španělský brankář David de Gea na lavičce náhradníků při utkání se Slováky v Oviedu.

Článek

„Je způsobilý chytat. Mluvil jsem s ním. Nevím, jestli nastoupí, ale je v pořádku," poněkud mlžil kouč Španělů Vicente del Bosque, ale obecně se očekává, že čtyřiadvacetiletý De Gea dnes dostane přednost před o deset let starším Ikerem Casillasem. Ten chytal o víkendu proti Slovákům (2:0). „Je normální udělat změny, kdy je mezi zápasy tak krátká pauza," poznamenal dále Del Bosque.

Kýžený cíl Španělé, vedoucí tým kvalifikační skupiny C, stále ještě nemají splněn. K jistotě účasti na ME potřebují další body.

Naposledy chytal v květnu

Del Bosque si podle všeho nedělá hlavu z toho, že De Gea týdny nestál v brance v soutěžním zápase. A že už skoro byl brankářem Realu Madrid a že nakonec zůstal v Manchesteru United, kde nejprve kouč Louis van Gaal jeho přestup zatrhl, pak snad i povolil, ale stejně v komické koncovce zůstal nedotažen. Pocit trpkosti zbyl De Geovi, nešťastníkovi posledního přestupního období.

„Ale je to zralý chlap a je připraven k zápasu bez toho, že by na něm zůstávalo nějaké břemeno po tom, co se stalo. Mluvil jsem s ním. Nechtěl jsem mu radit, to už udělala řada jiných. Jen jsem se ptal, jestli je v kondici a on mi řekl, že ano. Nic jiného. Máme široký kádr a musíme ho točit," uvedl Del Bosque.

Další porce brankářské práce De Geu může čekat ještě tento týden. Alespoň britská média to předpovídají. Kouč United Van Gaal přitom rozhodl, že De Geu vyhostí na tribunu s tím, že je rozptýlen myšlenkami na přestup. Ale situace se změnila. Zvláště když Sergio Romero podal nepřesvědčivý výkon na hřišti Swansea, kde favorit prohrál 1:2. De Gea tak asi ještě bude Van Gaalovi dobrý.

Vzdáleně to připomíná minulou sezónu Petra Čecha, který v Chelsea po příchodu Thibauta Courtoise odchytal první ostrý zápas až na konci září (s Boltonem v Ligovém poháru), tedy až poté, co jej využila reprezentace v kvalifikaci ME. De Gea chytal naposledy 17. května proti Arsenalu (1:1) v předposledním kole anglické ligy.

Reklama

Související témata: