Hlavní obsah

Plichta, která se rovná vítězství. Slováci už chladí francouzské šampaňské

Žilina

Oslavy se odkládají, ale nejspíš jen o měsíc. Fotbalisté Slovenska v Žilině remizovali 0:0 s Ukrajinou, takže jsou historickému prvnímu postupu na mistrovství Evropy zase blíž. Udrželi si na největšího rivala náskok tří bodů, a zatímco Ukrajinci ještě hrají v Makedonii a doma se Španělskem, Slováci hostí Bělorusko a kvalifikaci zakončí v Lucembursku. „Ano, remíza je nejspíš vítězstvím,“ oddechl si trenér Ján Kozák.

Foto: David W Cerny, Reuters

Slovenský útočník Róbert Vittek (vlevo) a Jaroslaw Rakyckij z Ukrajiny.

Článek
Fotogalerie

Slováci si v roce 2010 zahráli na MS v Jihoafrické republice, ale od rozpadu federace zaznamenali pět neúspěšných pokusů v boji o evropský šampionát. Nyní mají šestý a postupu jsou blízko jako dosud nikdy. Remízu s Ukrajinou si zkušeně pohlídali a v lednicích už chladí francouzské šampaňské...

Druhý mečbol budou mít Slováci znovu v Žilině, 9. října v duelu proti Bělorusku.

„Chtěli jsme slavit už nyní, ale stačí vyhrát příští zápas. Musíme si počkat, ale o to budou oslavy sladší. Příště už to dotáhneme, tomu věřím," ujistil kapitán Martin Škrtel.

Viktoriáni v sestavě nechyběli

Z legionářů z české ligy odehráli celý zápas dva krajánci z Viktorie Plzeň, brankář Kozáčik a záložník Ďuriš.

„I když se to lidem chvílemi moc nelíbilo, šli jsme si prostě za svým. A remízu s Ukrajinou opravdu bereme jako výhru. Situaci máme ve svých rukou a jsme si vědomi svojí síly. Zbývá nám už jen jedna výhra, takže se moc těším na další zápas s Běloruskem," libuje si Michal Ďuriš.

K trpělivosti ostatně vyzývá i jeho kouč. „Kdyby nám před startem kvalifikace řekli, že tři kola před koncem budeme hrát o jistotu přímého postupu, nevěřil bych. Chtěli jsme sice vyhrát a v závěru také byli lepší, ale vzhledem k síle soupeře je remíza spravedlivá. A je pro nás nejspíš vítězstvím," shoduje se Ján Kozák s hráči, že báječně rozehranou postupovou partii už Slováci z rukou nepustí.

„Když vyhrajeme příště, na závěrečný zápas už čekat nemusíme. Chtěli jsme hlavně udržet Ukrajinu co nejdál za sebou, což se podařilo. Před závěrem kvalifikace je tak výhoda dál na naší straně," ujišťuje záložník Róbert Mak.

Reklama

Související témata: