Hlavní obsah

Rooney padesátou trefou překonal legendárního Bobbyho Charltona

Počítali s tím, že střelecký rekord legendárního Bobby Charltona může překonat. Proto měli Angličané už před úterním kvalifikačním duelem proti Švýcarům nachystán reprezentační dres se symbolickou padesátkou. Wayne Rooney očekávání naplnil. Šest minut před koncem se postavil k exekuci pokutového kopu, který proměnil a připsal si tak na konto padesátou reprezentační trefu.

Foto: Carl Recine, Reuters

Angličtí fotbalisté Harry Kane a Wayne Rooney se radují z gólu v kvalifikaci proti Švýcarsku.

Článek

V šatně ho uvítali prozpěvováním jeho jména a potleskem, dostal zmiňovaný dres s padesátkou, trenér Roy Hodgson mu gratuloval.

„Je to obrovský okamžik v mé kariéře, velká chvíle pro mě i mou rodinu," přiznával devětadvacetiletý Wayne Rooney, který k překonání Bobby Charltona potřeboval pouze 106 zápasů. „Děkuji všem, kdo mně k tomuto rekordu dopomohli. Trenérům, spoluhráčům, lidem kolem národního mužstva," rozplýval se kapitán anglické reprezentace.

Nejlepší střelci anglické reprezentace
1. Wayne Rooney50
2. Bobby Charlton49
3. Gary Lineker48
4. Jimmy Greaves44
5. Michael Owen40
6. Tom Finney30
Nat Lofthouse30
Alan Shearer30
9. Vivian Woodward29
Frank Lampard29

„Nikdy se mi ani nesnilo, že bych se právě já mohl stát nejlepším střelcem anglické reprezentační historie. Ale je tady spousta mladých kluků, kteří se mně mohou v budoucnu přiblížit a překonat mě. Harry, Ross, Raheem," narážel Rooney na Kana, Barkleye, Sterlinga.

„V předchozích zápasech jsem byl několikrát blízko k naplnění svého cíle a překonání rekordu, ale až teď to vyšlo," vykládal do kamer ITV. „Teď je to za mnou a mohu se proto plně koncentrovat na úspěchy našeho týmu."

Legendární Bobby Charlton, jemuž patřil rekordní zápis dlouhých 45 let, patřil k prvním gratulantům.

„Vždy jsem byl velice hrdý, že právě já držím tento rekord. Reprezentace pro mě vždy představovala čest a zvláštní privilegium, k němuž jsem přistupoval s velkou hrdostí," přiznával Sir Charlton.

„Teď nepopírám, že jsem zklamán, když jsem o rekordní zápis přišel. Ale jsem zároveň nadšen, že ho drží Wayne, kapitán mého milovaného klubu a mé země."

I trenér Anglie Roy Hodgson se pochopitelně ke gratulantům přidal. „Rekordy slouží k tomu, aby byly překonávány, a já jsem moc rád, že se to povedlo právě Rooneymu. Věděl jsem, že i jeden z našich největších fotbalistů Bobby Charlton bude mít radost. Třeba i proto, že ho překonal jeho pokračovatel v reprezentaci i v Manchesteru United," narážel Hodgson na to, že oba velikáni působili, resp. působí ve stejném klubu.

Reklama

Související témata: