Hlavní obsah

Srbsko v Olomouci a manželky na druhé straně Francie. Češi rozjeli operaci EURO

dos, zpSport.cz
Aktualizováno

I bitvy o dobrou postel vyhrávají velké šampionáty. Fotbalová reprezentace proto po postupu na mistrovství Evropy 2016 nespí na vavřínech. Národní tým hledá nejen soupeře pro nejbližší volné termíny, ale také hotel a zázemí ve Francii. Konečná volba ubytování padne až po losu základních skupin 12. prosince, již teď ovšem křižují Francii výpravy, které si postup na turnaj ještě ani nezajistily...

Foto: Roman Koksarov, ČTK/AP

A jsme tam! Češi v Rize oslavili postup do Francie - a vedení reprezentace už řeší přijemné starosti...

Článek

Dva zápasy ještě mají Češi k dobru v kvalifikaci, s Tureckem a v Nizozemsku. Přípravné duely na šampionát mohou začít již v listopadu, kdy je na programu baráž, které se Vrbův tým bleskovým postupem fikaně vyhnul.

„Všechny termíny se budeme snažit využít - listopadové, březnové i červnové. Na listopad jsme předběžně domluvení se Srbskem doma, první pracovní variantou je Olomouc. Jednáme také s Polskem, které ještě neví, jestli bude v baráži. Na březen jsme rozhodili sítě a uvidíme, jak to dopadne," avizuje manažer národního týmu Dušan Fitzel.

Také termínová listina se doladí až po losu, týmy z jedné skupiny spolu přípravné zápasy nehrají. „Jak říkám, využít chceme všechny termíny, možná přidáme i jeden přátelák s lokálním týmem," plánuje Fitzel.

Němci už jsou ve Francii jako doma

Již před oslavami postupu v Rize se emisaři národního týmu rozjeli po Francii zmapovat situaci ohledně ubytování. Katalog UEFA nabízí 68 objektů a konkurence samozřejmě nespí.

„Trenérovi se do toho moc nechtělo. Věří na něco mezi nebem a zemí a nechtěl nic zakřiknout ve chvíli, kdy jsme ještě postup zdaleka neměli jistý. Do Francie jsme se tedy vypravili s technickým vedoucím Dudlem," usmívá se Fitzel.

Najít optimální prostředí s vyhovující tréninkovou plochou a splnit další požadavky kouče, to je příjemná, ale velká starost. „Cestu jsme podnikli asi před měsícem, přitom jsme tam dorazili jako osmnáctí, devatenáctí z Evropy. Třeba Holanďani nebo Němci tam byli na inspekci již několikrát. Vytipovali jsme zatím asi sedm hotelů," potvrzuje Fitzel, že především velké svazy kladou na bitvu o dobrou postel velký důraz.

Oranje možná na šampionát ani nepostoupí, ale ubytování už mít předjednané musí...

Vrba chce co nejvíc soukromí

Na minulém šampionátu v Polsku a na Ukrajině bydleli Češi ve Vratislavi, kde odehráli všechny tři zápasy ve skupině. V rozsáhlé Francii bude situace složitější. Hrát se bude na deseti stadiónech po celé zemi, přitom z Lille do Marseille je to ze severu na jih 1000 a z Bordeaux do Nice ze západu na východ 810 kilometrů...

„Doufám, že se Francie dočkám... Dušan s panem Dudlem tam byli, nechal jsem je udělat černou práci. Já jen půjdu do hotelu říci, jestli je dobrý nebo ne," směje se Pavel Vrba.

Vedení národního týmu také bude muset tradičně rozhodnout, jak to bude s příjezdem manželek a přítelkyň hráčů. Na to se vždy názory trenérů zúčastněných týmů různí.

„Tak manželky ano a přítelkyně ne," chechtá se Fitzel. „Manželky možná na druhé straně Francie," usmívá se také Vrba.

Podstatné jsou samozřejmě jiné věci. „Chtěli bychom co nejvíc soukromí, abychom nebyli rušeni," naznačuje kouč, že upřednostňuje spíš uzavřený areál.

Po losu se může s hotely handlovat

„Není jednoduché stanovit kritéria ubytování. Bude se létat po celé Francii, takže letiště by mělo být v dosahu. Možností je i přesun TGV. Pokud bychom byli na jihu a zavládlo stejné horko jako letos, nebyly by ani hrací plochy asi optimální, takže se spíš pohybujeme v severní části země. Hotel by měl být relativně blízko centra, ale abychom měli klid na svou práci, aby tam někdo nelezl," popisuje Fitzel, že mužstvo chce hotel samozřejmě pro sebe.

„S rozhodnutím stejně musíme počkat. Pak třeba můžeme vytipovaný hotel vyměnit s jinou výpravou, je vždy nachystaná první a druhá volba," připouští manažer.

Soustředění nejspíš tradičně v Rakousku

Pokud jde o soustředění před šampionátem, nabízí se tradiční Rakousko. „Je to zajímavá destinace, celá klubová i reprezentační Evropa se tam sejde, snáze pak najdeme soupeře," poukazuje Fitzel.

Reprezentace v minulosti zdomácněla v Seefeldu. Vrba ovšem není koučem, který by lpěl na efektu vysokohorské přípravy. „Pokud vím, když ji neaplikujete dvakrát po sobě, stejně nemá význam. Leda bychom klukům koupili zvláštní stany, jako to dělají lyžaři," vtipkuje Vrba.

Reklama

Související témata: