Hlavní obsah

Škraloup na spanilé jízdě. Slováci vypískali svého nejlepšího střelce

Žilina

Nevděk fotbalovým světem vládne. O tom se přesvědčil také Róbert Vittek, nejlepší střelec slovenské reprezentace a autor památných čtyř branek na MS v Jihoafrické republice. Slováci v úterý večer remizovali v Žilině s Ukrajinou (0:0), čímž se zase o hodný kus přiblížili svému historicky prvnímu postupu na mistrovství Evropy. Hráči proto těžko chápali, proč diváci v takové atmosféře vyhlášeného kanonýra vypískali...

Foto: David W Cerny, Reuters

Slovenský útočník Róbert Vittek (vlevo) a Jaroslaw Rakyckij z Ukrajiny.

Článek

Jako by nestačilo, že diváci skandovali „Vittek ven!". Diváci na něj ještě pískali a při střídání v 66. minutě ho vyprovázeli ze hřiště ironickým potleskem.

„Nebylo to jednoduché. Umím hrát i lépe. Fanoušky nechci nijak komentovat," cituje sport.sk strohou reakci 33letého Bratislavana. „Člověka to po tolika letech zklame. Na Slovensku už mě nepřekvapí asi nic. Věřím, že nás budou podporovat. Reprezentace není o Vittekovi, ale o všech hráčích. A je důležité, aby lidé podporovali reprezentaci," poukazuje Róbert Vittek.

„Neposlouchalo se nám to příjemně. Fanoušci by si měli uvědomit, že Robo je jeden z nás," zastal se spoluhráče stoper Martin Škrtel.

Kvůli křiklounům končit nechce

V průměrném Norimberku se Vittek dokázal zařadit mezi nejlepší střelce bundesligy. Jeho kariéru však poznamenala spousta vážných zranění a operací, kvůli nimž měl dlouhé herní absence. Také proto se před dvěma lety vrátil do mateřského Slovanu.

„Nepociťoval jsem velký tlak. Neměl jsem prostě ideální týden, protože tři nebo čtyři dny jsem kvůli zdravotním problémům vůbec netrénoval. Věřím, že to příště bude lepší. Pokud nějaké příště bude ..."

Vittek však nehodlá kvůli křiklounům v reprezentaci končit. „Bylo by velmi smutné, pokud bych se kvůli pár lidem něčeho vzdával. Zklamaný z toho mohu být, ale život nekončí a jsou v něm důležitější věci, než to, co se stalo v úterý," ujišťuje Róbert.

Kozák je mu za odvahu vděčný

Trenér Ján Kozák by o takového střelce nerad přišel. „Měli jsme dost starostí se složením mužstva. Vůbec se mi nelíbilo, že byl diváky vypískán. Vittek mužstvu velmi pomohl, protože jsem ani neměl alternativu," poukazuje kouč.

Mužstvo šlape, ale s útočníky má problémy dlouhodobě. „Robo nám v těžkém zápase velmi pomohl, navíc po tak dlouhé době. Samozřejmě, bylo jednodušší ho nasadit na nějakého lehčího soupeře, aby se střelecky chytil a měl pohodu, ale on vzal tak náročný zápas. Za to jsem mu vděčný," hájí Kozák zkušeného útočníka.

Slováci by mohli postup do Francie slavit již po příštím domácím duelu s Běloruskem.

Reklama

Související témata: