Hlavní obsah

Chybující defenzíva Vrbu zlobí, ale jen bránící beky nechce. Musí se snažit tvořit, stojí na svém

Praha

Nepopírá, že ho chybující defenzíva zlobí a trápí. Vždyť v úspěšné kvalifikaci o EURO 2016 neodehrál národní tým ani jeden zápas s čistým kontem. Inkasoval od Islanďanů, Turků, Nizozemců, stejně jako od Lotyšů a Kazachů. Od největších outsiderů skupiny dokonce v obou zápasech. „Přitom v obraně máme nejzkušenější ze současných reprezentantů,“ připomíná reprezentační trenér Pavel Vrba.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Fotbalisté Kazachstánu se radují z vedoucího gólu nad Českou republikou. Fotbalisté Kazachstánu se radují z vedoucího gólu nad Českou republikou. I oni defenzívu Vrbova týmu ztrestali. A ve zájemných duelech hned třikrát.

Článek

Ani ti nejzkušenější hráči se ovšem nedokázali vyvarovat chyb. Proto ani v jednom střetnutí nevychytal gólman Čech nulu.

Fungující defenzíva jako premisa

„Dopouštíme se obrovských, někdy až školáckých chyb, čímž pak sami sebe dostáváme pod tlak. A to mě zlobí, neboť se pak posledních dvacet minut bojíme o výsledek. Jako třeba naposledy v Rize," ví Pavel Vrba moc dobře, že na evropském šampionátu příští rok ve Francii bude fungující defenzíva základní premisou úspěchu.

„V kvalifikaci se ještě nabízejí zápasy, kdy lze chyby a ztráty srovnat a dohnat. Na evropském šampionátu však už taková utkání nebudou, soupeři tam nemilosrdně trestají," upozorňuje kouč národního týmu.

Přesto nemíní od své fotbalové filosofie ustoupit, natož pak z ní slevit. Vybrat do zadních řad typické obranáře? Poskládat defenzivu jen z beků, kteří budou pouze bránit a třeba odkopávat balóny nazdařbůh, jen aby udrželi čisté konto? Vyrukovat na šampionátu s někdejším italským catenacciem, anebo ještě lépe s kdysi tak proslulým prešovským betonem?

V žádném případě!

Vrba od požadavků neustoupí

„Chci do zadní linie hráče do kombinace, kteří se snaží hrát a fotbal tvoří," odmítá Vrba rezolutně podobné nápady.

Jenže zase až tolik hráčů naplňujících jeho představy na výběr nemá. Michal Kadlec schopný nastoupit na kraji obrany i v jejím středu třeba v poslední době v tureckém Fenerbahce vůbec nehrál, a proto se v nominaci na zápasy s Kazachstánem a Lotyšskem neobjevil.

Co tedy zkusit některé hráče přeškolit? Co je využít v sestavě národního týmu na jiném místě, než na jakém kopou v klubu? Vždyť třeba Kadeřábek a Gebre Selassie nastupují pravidelně v bundeslize, vedou si dobře, ale v reprezentaci si na pravé straně obrany konkurují.

„Složitá věc. Hráč si přece jen přináší z klubu jisté návyky a pak je těžké a mnohdy i ošidné stavět ho na jiný post, než na kterém hraje. Takže třeba v konkrétním případě Gebreho a Kadeřábka bude záležet na nich, jak si poradí ve svých klubech a jak budou vypadat za tři čtvrtě roku," přemítá trenér české reprezentace.

„Jisté možnosti se ale přece jen nabízí. Třeba vyzkoušet Thea jako defenzivního nebo ofenzivního záložníka," připouští, že ve zbývajících kvalifikačních zápasech s Tureckem a Holandskem, ale hlavně v listopadové přípravě se Srbskem se možnosti pro podobné zkoušení nabízí.

„Já totiž využívám přípravné zápasy výhradně ke zkoušení. Proto jsem nevyhrál s reprezentací ani jediný. Jenže statistici a novináři mně je započítávají, takže mám nejhorší bilanci ze všech trenérů národního mužstva," neodpustil si vysvětlení i mírnou invektivu.

Reklama