Hlavní obsah

Limberského Vrba v nominaci vynechal, o důvodech ale odmítl mluvit a pohrozil, že odejde z tiskovky

Praha
Aktualizováno

Limberský je tabu. Pro reprezentačního kouče Pavla Vrbu zcela určitě. Z nominace na nadcházející kvalifikační zápasy s Tureckem a Nizozemskem ho vynechal, ale důvody, které ho k tomu vedly, odmítl vysvětlit. Natož aby byl ochoten je zdůvodňovat. Dokonce pohrozil, že odejde z nominační tiskové konference, pokud na toto téma padne byť jen jediná otázka. „Buď je to tiskovka o kvalifikačních zápasech a nominaci, nebo o Limberském. Pokud je o něm, já jdu pryč,“ pronesl Vrba ve strahovském sídle, kde sděloval nominaci.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Trenér fotbalové reprezentace Pavel Vrba oznamuje novinářům nominaci pro závěrečné říjnové zápasy kvalifikace o postup na mistrovství Evropy s Tureckem a v Nizozemsku.

Článek

Přitom i on to byl, kdo ve videopřenosu ze Strahova nad dotazy fanoušků slíbil, že se fotbalová veřejnost dozví kroky, jež míní v případu Limberského podniknout. Sport.cz mu to ostatně připomněl...

Je na veřejnosti, aby pochopila

„Když napíšete, jaká je nominace, veřejnost to pochopí," reagoval na připomínku svého slibu, aniž by byl ochoten své nominační rozhodnutí jakkoli dál komentovat.

Ani odkaz na šéfa českého fotbalu Miroslava Peltu, který uprostřed minulého týdne prohlásil, že veškeré informace o postoji k Limberského kauze zazní na nominační tiskové konferenci, s reprezentačním trenérem a jeho postojem nepohnul.

„Zeptejte se pana předsedy, já ho komentovat nebudu," odvětil lakonicky.

Už předtím navíc prohlásil, že pokud by dotazy měly směřovat na Limberského, je případně na dohodě s tiskovým oddělení Fotbalové asociace, aby uspořádalo zvláštní tiskovou konferenci.

„Já na ní být nemusím. O Davidovi jste toho napsali dost."

Ještě otázka a odejdu, pohrozil trenér

A Vrbova odpověď na otázku, zda je možné, aby Limberského do reprezentace povolal dodatečně, když si v kádru ponechal dvě volná místa?

„Nechám to na vás. Dokážete spekulovat o spoustě věcí, napište si tam, co chcete," prohlásil Pavel Vrba.

"Ještě jedna otázka na Davida a jdu pryč. Buď je to tiskovka o kvalifikaci a nominaci, nebo o Limberském. Pokud je o něm, já jdu pryč," pravil trenér národního týmu.

Kauza Limberského se přitom táhne od poloviny září, kdy s alkoholem v krvi havaroval na pražském Smíchově. Z místa nehody se poté snažil od svého vozu bentley utéct, ale policejní hlídka ho dostihla. Plzeňský obránce poté policisty urážel a nadával jim.

Peltu pohoršilo Limberského gesto

Ve Viktorii Plzeň přišel okamžitě o kapitánskou pásku a dostal milónovou pokutu. Čtyři dny po tomto excesu zahrál výtečně v ligovém utkání v Příbrami, kde vstřelil dva góly. První trefu oslavil tím, že přímo na trávníku předváděl pantomimickou scénu, při které točil imaginárním volantem.

„Kvitoval jsem přístup plzeňského klubu, který řešil Limberského přestupek radikálně. Ztráta kapitánské pásky znamená pro hráče hodně, výše pokuty je v českých poměrech nevídaná," kvitoval šéf českého fotbalu Miroslav Pelta razantní řešení přijaté vedením Viktorie a netajil, že ho pohoršilo hráčovo gesto ve zmiňovaném ligovém duelu.

„Mě osobně hodně naštvalo a dotklo se mě," nijak netajil první muž českého fotbalu.

V kádru není žádná nová tvář

Ke kvalifikačnímu zápasu s Tureckem, který se hraje 10. října na pražské Letné, a v Nizozemsku, jež je na programu 13. října v Amsterdamu, povolal trenér Vrba zatím 21 hráčů, dva další nominuje v pátek. V jeho výběru není žádný nováček, po zranění se vrací Jaroslav Plašil a Tomáš Necid.

„Někteří hráči dostanou větší prostor, než dostávali dosud. Podle mého jde totiž o ideální dvojzápas. Postup sice máme jistý, ale přípravná utkání to nebudou. A o motivaci hráčů se také starat nemusíme, protože hrajeme proti mužstvům Turecka a Holandska a v nich se ukáže, jakou mají kvalitu," komentoval svůj výběr Pavel Vrba.

Nominace reprezentace na kvalifikaci ME s Tureckem (10. října v Praze) a v Nizozemsku (13. října v Amsterdamu):
JménoKlubStartyBranky
Brankáři
Petr ČechArsenal1160
Tomáš VaclíkBasilej30
Tomáš KoubekLiberec00
Obránci
Theodor Gebre SelassieBrémy311
Pavel KadeřábekHoffenheim101
Václav ProcházkaPlzeň120
Mario HolekSparta80
Michal KadlecFenerbahce Istanbul608
Marek SuchýBasilej220
Filip NovákMidtjylland10
Záložníci
Bořek DočkalSparta196
Jiří SkalákMladá Boleslav10
Vladimír DaridaHertha Berlín271
Josef ŠuralLiberec30
Milan PetrželaPlzeň160
David PavelkaLiberec20
Jaroslav PlašilBordeaux946
Ladislav KrejčíSparta162
Útočníci
David LafataSparta368
Tomáš NecidBursaspor318
Milan ŠkodaSlavia32

Reklama

Související témata: