Hlavní obsah

Guláš se šesti se neservíroval, zato lvíčka do klopy fotbalisté od premiéra dostali

Praha
Aktualizováno

Guláš se šesti se tedy na večeři se strahovskou generalitou nepodával. Ani svíčková se neservírovala... „Maso sice bylo, ale knedlíky a omáčka ne,“ smál se reprezentační obránce Filip Novák, který nijak netají, že po přestupu do dánských služeb si na tamní stravu musí teprve přivyknout. „Přítelkyně navíc začne vařit,“ utěšoval se, když se na sezení s představiteli fotbalu pořádného českého gáblíku nedočkal. „Zato poděkování zaznělo. Od trenéra, stejně jako od předsedy,“ líčil čerstvý legionář.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka (vpředu uprostřed) během setkání s českou fotbalovou reprezentací v čele s předsedou FAČR Miroslavem Peltou (vlevo) a trenérem Pavlem Vrbou (vpravo).

Článek

Poděkování ale fotbalisté slyšeli nejen od trenéra a asociačního šéfa Pelty, ale i v Kramářově vile.

Přinesli obraz, dostali odznak

Za premiérem Sobotkou přispěchali se zarámovaným Daridou. Tedy samozřejmě jeho dresem v rámu a za sklem, aby předsedovi vlády připomínal, že v něm v Lotyšsku zaznamenal premiérovou trefu v národním týmu a české reprezentaci jím otevřel s předstihem bránu na evropský šampionát.

„Budu ho mít v pracovně na úřadě vlády," slíbil Sobotka fotbalistům a vytasil se také s dárkem.

„Hezkou krabičkou, v níž byl odznáček. Lvíček do klopy, ruční práce," prozrazoval exjablonecký bek ve službách dánského Midtjyllandu Filip Novák, jemuž se při absenci plzeňského Limberského nabízí možnost přidat k dosavadním devíti minutám v národním týmu minuty další. Třeba v sobotu v kvalifikačním duelu na pražské Letné proti Turecku, nebo příští úterý v Amsterdamu proti Nizozemcům.

Novák už si Arenu vyzkoušel

Mimochodem, tu už si vyzkoušel ještě v jabloneckých službách. „Při našem pohárovém střetnutí sice Arena vyprodaná nebyla, ale i tak to byl zážitek. A v úterý při kvalifikaci, kdy bude určitě plná až po střechu, to bude ještě větší," přiznával, že by si proti Oranje docela s chutí zahrál.

„Když tady není Limberský, mám pochopitelně mnohem větší šanci, že bych mohl nastoupit. Připravený jsem, ale záleží na trenérovi."

Trenér Vrba ovšem pro samé oficiality a povinnosti pojící se se zájmy sponzorů a reprezentačních partnerů zatím svým svěřencům ani nenaznačil své představy, natož aby s nimi promluvil o nadcházejících duelech a plánované sestavě.

Sláva i při konfrontaci s Turky

„Nejen společenské akce během prvních dvou dnů srazu a hezká kulturní vložka v Kramářově vile, kterou jsme měli možnost si prohlédnout, ale zápas s Turky by měl mít trochu slavnostní rámec. Vždyť jsme ještě neměli možnost postup do Francie s našimi fanoušky oslavit," netajil David Pavelka, že teď už myslí jen na nadcházející kvalifikační konfrontaci.

„Aby ne, na hřišti se cítím přece jen jistější, než při návštěvě na vládě. Vždyť něco podobného jsem zatím nezažil."

Navíc určitě nezažil, aby se některý z politiků zajímal tolik o fotbal, jako právě Sobotka. A navíc se pochlubit, že nevynechal jediné kvalifikační utkání, které hrál Vrbův výběr na domácí půdě.

„Starší syn je opravdu velkým fanouškem, takže jsme skutečně seděli v hledišti při všech utkáních. A na Turky přijdeme samo sebou také," ujišťoval premiér hráče, trenéry i celý ansámbl starající se o zázemí národního týmu, neboť pozval úplně všechny, kdo se o postup na EURO 2016 zasloužili.

A samozřejmě jim popřál mnoho úspěchů v závěrečném turnaji příští rok ve Francii. Když se dostaví, bude se možná fotbalová návštěva Kramářovy vily opakovat. A třeba při ní nezůstane jen u lvíčka do klopy...

Reklama