Hlavní obsah

Pavelka bude v nároďáku těžit z fotbalové krádeže v Marseille

Praha

Večeře s vedením asociace, druhý den přijetí u premiéra Bohuslava Sobotky. Sraz fotbalové reprezentace před závěrem úspěšné kvalifikace ME 2016 začal ve slavnostním duchu. „Nic tak velkého jsem zatím nezažil. Byla to hezká kulturní vložka, po oba dny společenské akce. Teď už se zase můžeme soustředit na fotbal, alespoň já osobně jsem na hřišti přece jen jistější,“ usmívá se záložník David Pavelka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký záložník David Pavelka na tréninku reprezentace.

Článek
Fotogalerie

Postup mají v kapse, mohou si tedy trochu ceremonií dovolit.

„Také zápas s Tureckem by měl být trochu slavnostní, protože s našimi fanoušky jsme ještě neměli možnost postup na evropský šampionát oslavit. Proto ho chceme zvládnout," avizuje Pavelka před sobotním utkáním na Letné.

Kapitán libereckého Slovanu se objevil v národním týmu v pravou chvíli. Jako nováček vletěl do dvojzápasu s Kazachstánem a v Lotyšsku, v němž Češi definitivně rozhodli. „Pořád jsem tady nováček, v reprezentaci jsem prožil jen jeden týden. A jak říkám, zrovna jsem se nachomýtl k postupu. Jsem šťastný, že jsem mohl být na hřišti u toho."

Zažívá teď vůbec strhující období. Na srazu se může chlubit čerstvým skalpem Marseille. Liberec se tam minulý týden v Evropské lize bránil a bránil, až senzačně zvítězil. „S body z Marseille jsme nepočítali. Všichni to viděli, povedla se nám fotbalová krádež. Teď pro nás budou klíčové zápasy s Groningenem."

Trpišovský se podobá Vrbovi

Slovan je proti minulé sezóně jako vyměněný a Pavelka zdůrazňuje, že do reprezentace mu zásadním způsobem pomohl příchod kouče Jindřicha Trpišovského.

„V Liberci chce trenér hrát podobně jako pan Vrba s reprezentací, což mi prospívá. A ohromně mě posunul postup do Evropské ligy," uvědomuje si liberecký středopolař. „Pan Trpišovský vyžaduje konstruktivní rozehrávku hned odzadu už od gólmana. Je to moderní a nebál se to zkusit. V létě se kádr hodně obměnil a nebyl důvod k opatrnosti. Přesto je třeba před trenérem smeknout. Risk mu vyšel na sto procent, ani on sám asi nečekal, že si mužstvo tak sedne," oceňuje Pavelka.

Z velké fotbalové krádeže hodlá těžit i v reprezentaci. „Rychlost soupeřů v pohárech a v mezistátních zápasech je podobná. Tempo v Marseille pro nás bylo krutým zrcadlem reality a jsem rád, že jsem to zažil."

Jak dopadne kvalifikační zápas ME mezi Českem a Tureckem?
Vyhraje Česko
54,1 %
Utkání skončí remízou
24,4 %
Zvítězí Turecko
21,5 %
Celkem hlasovalo 8519 čtenářů.

Reklama

Související témata: