Hlavní obsah

Čech o sebevědomí, vytížení a rekonvalescenci parťáka Rosického: Brzy si spolu zahrajeme

Radek MalinaSport.czPrávo

Jako náhradník s minimální herní praxí jezdil na srazy české fotbalové reprezentace v minulé sezóně brankář Petr Čech. Jenže v létě se přesunul z Chelsea do Arsenalu a jeho herní vytížení je diametrálně odlišné. Pravidelně nastupuje v Premier League a v součtu s parádními výsledky není divu, že září nadšením.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Brankář Arsenalu Petr Čech zasahuje proti Bastianu Schweinsteigerovi.

Článek

Byť jste zatím vynechal oba zápasy rozbíhající Ligu mistrů, vaše rozpoložení proti minulé sezóně je pravděpodobně výrazně lepší, že?

Rozhodně ano. Letos většinou slyším, že hraju, zatímco v minulé sezóně jsem většinou slyšel, že nehraju. Samozřejmě jde o příjemnou změnu.

Ze všech stran se na vás hrne chvála. Jste překvapený po loňské sezóně s hodně malým vytížením, jak se vám daří?

Nejsem. Vím, co umím. Byl jsem překvapený z toho, co se mi přihodilo při úvodním utkání Premier League proti West Hamu (pozn. red.: Čech měl při prohře 0:2 podíl na obou inkasovaných gólech). Nečekal jsem, že sezónu začnu právě takhle. Před tím jsme zvládli na výbornou utkání o Community Shield, kdy jsme porazili Chelsea a já udržel nulu. Ale následný duel dopadl nejhůře, jak mohl. Jenže já věděl, že formu mám. Po přípravě jsem se cítil dobře, měl jsem natrénováno.

Takže vaším sebevědomím nevydařený duel s West Hamem neotřásl?

Bylo to nepříjemné, ale hraju dlouho na to abych věděl, jak vše funguje. Druhý den jsem vše hodil za hlavu. Nebyl důvod panikařit a říkat si, co se děje? Byl jsem v pohodě.

Zatímco v Premier League chytáte pravidelně, oba prohrané duely Ligy mistrů jste sledoval jen z lavičky. Řešil s vámi trenér Wenger, proč jste nedostal šanci?

Věděl jsem dopředu, že hrát nebudu. Jde o rozhodnutí trenéra, které musím respektovat. Samozřejmě bych chtěl hrát, ale při počtu náročných zápasů během sezóny ve velkých klubech není možné nastoupit pokaždé. Myslím, že se o chybě, kterou David Ospina vyrobil, napsalo až zbytečně moc. Je to výborný brankář, má hodně zkušeností a minulý rok měl výborné mistrovství světa. Kdykoliv se prohraje, všichni něco hledají. Ale vyhráváme i prohráváme jako tým, není to o jednotlivcích.

Potřeboval jste si tedy v době zápasů psychicky odpočinout?

Jak už jsem předeslal, trenér si může vybrat sestavu, jakou chce. A mně nepřísluší to hodnotit.

Lze předpokládat, že při nulovém bodovém zisku ve skupině Ligy mistrů trenér Wenger obsazení postu jedničky mezi tyčemi změní?

Pokud řekne, že hraju, jsem připravený. Ale není předem určené, kdo kdy bude chytat.

Co jste si vlastně říkal, když jste viděl, jak si Ospina při utkání s Olympiakosem Pireus srazil míč po rohu do branky?

Chyby k fotbalu patří. Je to nepříjemné hlavně pro hráče, jemuž se něco takového stane. Ale člověk musí jít dál. Není možné sedět a brečet, že se něco nepovedlo.

Zatímco vaše vytížení je veliké, klubový i reprezentační spoluhráč Tomáš Rosický zatím v sezóně neodehrál následkem zranění z kvalifikace na Islandu ani minutu. Jaký je jeho stav?

Připravuje se individuálně. Je v tréninkovém centru Arsenalu každý den, má svůj vlastní program. Pokud vím, všechno jde podle plánu a operované koleno se hojí podle předpokladů.

Zahrajete si společně v zápase dříve než na červnovém mistrovství Evropy ve Francii?

Určitě. Myslím, že Tomáš v rekonvalescenci pokračuje velmi dobře. Měl by už relativně brzy naskočit do týmu.

A nebudete ke společným startům odkázáni jen v reprezentačním dresu? Zůstane Rosický v Arsenalu nebo je v jeho případě spíše pravděpodobnější změna působiště?

Věřím, že zůstane v Arsenalu. Zkušenostmi a tím, co může přinést do hry, je pro tým velmi důležitým článkem. V minulosti se mi těžko jeho pozice hodnotila, když jsem v Arsenalu nebyl. Ale nyní vidím, jak velký respekt má u spoluhráčů. Je jeden ze služebně nejstarších, v kádru má své postavení. Všichni vědí, že kdykoliv nastoupí, týmu pomůže.

Před nadcházejícím reprezentačním dvojzápasem s Tureckem a v Nizozemsku trenér Vrba avizoval, že v jednom z duelů zůstanete jen na lavičce náhradníků. Už jste situaci řešili?

Ne. Je mi jedno, kdy zůstanu mezi náhradníky. Záleží na rozhodnutí trenéra a jeho představě. Pro mě nehraje roli, zda půjdu do zápasu proti Turkům či v Nizozemsku. Důležité je, abychom zvládli oba duely. Po dlouhé době jsme se sešli s vědomím, že nemusíme vyhrát. Nemáme nůž na krku, nejsme pod extrémním tlakem. Pro spoustu hráčů může být uvolňující nastoupit za takové situace, bude se jim hrát lépe. Věřím, že z našeho postavení, kdy jsme uvolnění a bez stresu, uděláme výhodu.

Reklama

Související témata: