Hlavní obsah

Plašil se blíží stovce reprezentačních startů, ale neupíná se k ní

Praha

Služebně je v reprezentaci momentálně druhým nejstarším hráčem. Třiatřicetiletý fotbalový záložník Girondins Bordeaux Jaroslav Plašil obléká dres národního týmu od roku 2004, kdy si přivezl bronz z mistrovství Evropy. Na kontě má 94 startů a šest gólů. Magická stovka je na dohled. Dosáhnout by ji mohl ideálně na ME 2016 ve Francii. Po Karlu Poborském, Petru Čechovi a Tomáši Rosickém by byl čtvrtým českým stovkařem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaroslav Plašil

Článek

„Bylo by to krásné, ale k tomu číslu se neupínám, pořád je ještě hodně daleko. Záleží na mnoha okolnostech, jestli je člověk zdravý, jakou má formu, dá-li mu trenér šanci. To číslo pro mě není opravdu to nejdůležitější, vážím si každého stratu za reprezentaci," řekl v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Patnáct let žije ve Francii, kam přišel už jako dorostenec do akademie AS Monako. Oslavit stý zápas právě v této zemi by se mu zamlouvalo. „To určitě! Na šampionát do Francie se chci probojovat, udělám pro to maximum. Žiju tady už patnáct let, je to můj druhý domov. Zejména teď v Bordeaux se cítím skvěle. Jak jsem už řekl, je to hodně daleko a moc práce přede mnou. Tak daleko neplánuji," přiznal.

Kdo do baráže? To je mu jedno

V září, kdy reprezentace dotáhla cestu kvalifikací k postupu, Plašil chyběl kvůli zranění kolena. Spoluhráče sledoval a z postupu měl radost, jako by u toho byl osobně. Však se na něm také podílel, zejména v domácím duelu s Islandem, kdy si jeho přihrávku z brankové čáry hosté nešťastně srazili do vlastní sítě.

„Člověk vždycky doufá, že se postup podaří. A čím dřív, tím lépe. Máme hodně těžkou skupinu, takže nikdo nepředpokládal, že postup si zajistíme už dvě kola před koncem kvalifikace. Podařilo se to díky dobrým výsledkům a kvalitní hře. Nebylo to úplně bez komplikací, ale podstatné je, že jsme na šampionátu. Nizozemsko bylo největším favoritem, od Turecka se možná postup čekal víc než od nás. O to je pro nás ten pocit krásnější," radoval se Plašil.

Nadcházející zápasy s Tureckem na Letné a v Amsterdamu s Nizozemskem však nebere jako přáteláky. „To v žádném případě! Jistě, nebude tam ten stres, že doma musíme vyhrát kvůli postupu, ale my určitě vyhrát chceme! A nejlépe obě utkání. Motivací je i co nejvíc bodů kvůli nasazení do losovacího osudí šampionátu. Věřím, že před sebou máme dva krásné zápasy. A při tom sobotním na Letné s Tureckem oslavíme postup s fanoušky," zdůraznil.

Nad lehce spekulativní otázkou, koho by raději viděl v baráži, jestli Turky nebo Nizozemce, zakroutil hlavou. „O tom ty dva zápasy nebudou. V tomto smyslu není o čem mluvit. Žádná kalkulace v našem přístupu nebude. Jak jsem řekl, chceme vyhrát. Baráž si musí vybojovat oni sami. Že hrajeme zrovna s nimi, to je shoda okolností a losu. Spíš se asi očekávalo, že v jejich situaci budeme my s Islandem," konstatoval.

Zánět v kolenu zbrzdil start sezóny

Začátek nové sezóny nebyl pro Plašila jednoduchý. Musel přerušit přípravu a chyběl i na zářijovém kvalifikačním dvojzápase. „V létě se mi do kolena dostal zánět, léčení se protáhlo, ale na žádné operaci jsem nebyl, jak se v Česku psalo. Pracoval jsem na sobě, abych se vrátil co nejdřív a mohl Girondins pomoci a dostal se zpět do reprezentace. Návrat do sestavy nebyl v klubu jednoduchý. Kádr Girondins je široký a kvalitní. Na trenérovi pak záleží, kdy dá hráči šanci. Jsem rád, že jsem ji od Willyho Sagnola dostal a snažím se být na hřišti co nejvíc platný," říkal spokojeně.

Ve francouzské nejvyšší soutěži už dal dokonce i první gól v nové sezóně, i když je svátečním střelcem. „Oproti minulé sezóně mám gólově splněno (úsměv). Rád bych v tom ale pokračoval, aby branek bylo víc. Ve Francii je vstřelení gólu krásný a oslavovaný moment. A Bordeaux potřebuje každý gól. Chceme na podzim postoupit ze základní skupiny Evropské ligy. Máme hodně těžkou skupinu, kde je FC Liverpool, Rubin Kazaň a FC Sion. Doma jsme remizovali s Liverpoolem a pak v Kazani. Se dvěma body moc spokojení nejsme, ale neprohráli jsme, to je také důležité. Máme situaci ve svých rukou. Ve francouzské nejvyšší soutěži se chceme opět dostat do pohárové Evropy. Konkurence je však hodně silná. Navíc, když hrajeme ve čtvrtek v Evropě, a v neděli ligu, a letíme z Ruska šest hodin, únava je hodně citelná," vypočítal.

Nehraje sice každý zápas v základní jedenáctce, ale respektuje trenérovo točení se sestavou. „Dělá to velmi promyšleně, aby zátěž rozložil na co největší počet hráčů a při tom neoslabil mužstvo. Záleží pak na těch, kteří dostanou šanci, jestli ji chytí za pačesy. Já se o to snažím a těší mě, že mám trenérovu důvěru," pravil spokojeně Plašil.

Jak dopadne kvalifikační zápas ME mezi Českem a Tureckem?
Vyhraje Česko
54,1 %
Utkání skončí remízou
24,4 %
Zvítězí Turecko
21,5 %
Celkem hlasovalo 8519 čtenářů.

Reklama