Hlavní obsah

Skotům sebral naději, útočí na rekord. Rozjetý Lewandowski není k zastavení!

Glasgow/Praha

Krůček od prohry stáli fotbalisté Polska ve čtvrtečním utkání kvalifikace o postup na evropský šampionát 2016. V Hampden Parku však Skotsku nakonec výhru vyfoukla v samém závěru nejzářivější hvězda v útoku soupeře - Robert Lewandowski. Ve čtvrté minutě nastavení!

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Polský ostrostřelec Robert Lewandowski oslavuje gól proti Skotsku.

Článek

Kanonýr Bayernu Mnichov skluzem poslal míč do sítě, vyrovnal na 2:2 a v součtu i s prvním gólem v zápase v probíhající sezóně zaznamenal ve 13 zápasech již 21 branek! Skoty vyrovnávajícím gólem připravil o jakoukoliv šanci na postup a zároveň posílil postavení polské družiny před nedělním ostře sledovaným soubojem o postup s Irskem.

Sedmadvacetiletý rodák z polské metropole je uznávaným kanonýrem, už v sezóně 2013/2014 se v dresu Borussie Dortmund stal nejlepším střelcem bundesligy. Letos však v útoku mnichovského giganta předvádí skutečnou gólovou smršť. Nedávno pěti trefami během pouhých devíti minut zničil Wolfsburg, hattrick předvedl v Lize mistrů proti Dinamu Záhřeb a o víkendu se při výhře 5:1 proti svému bývalému týmu z Dortmundu prosadil hned dvakrát.

„Samozřejmě mám radost, že se mi daří, ale mnohem důležitější je, že vyhrává tým. Jen tak mají moje góly smysl," uvedl Lewandowski před časem.

Překoná Healyho rekord?

Polský snajpr je nejlepším střelcem aktuálního ročníku bundesligy a skvělou formu potvrzuje i v dresu národního týmu. S 12 trefami vévodí pořadí kanonýrů v zápasech kvalifikace o účast na EURO ve Francii, jeho klubový spoluhráč a německý mistr světa Thomas Müller na druhém místě ztrácí čtyři branky. Další pronásledovatelé Arťom Dzjuba, Edin Džeko, Wayne Rooney a Kyle Lafferty dokonce pět.

Lewandowskému navíc podle serveru uefa.com schází už jen jediný zásah k vyrovnání rekordu Davida Healyho ze Severního Irska, jenž se během jednoho cyklu před šampionátem v roce 2008 trefil třináctkrát. Překoná rozjetý polský tank v neděli ve Varšavě jeho bilanci?

Nejlepší střelci historie kvalifikací o postup na ME:
13David Healy (Sev. Irsko)2008
12Robert Lewandowski (Pol.)2016
Klaas-Jan Huntelaar (Niz.)2012
Davor Šuker (Chorv.)1996
11Raúl González (Šp.)2000
Toni Polster (Rak.)1996
Ole Madsen (Dán.)1964
10Eduardo (Chorv.)2008
Christo Stoičkov (Bulh.)1996
Darko Pančev (Maked.)1992
Zdroj: uefa.com

Reklama

Související témata: