Hlavní obsah

Oslavy postupu na Letné začnou nejlepším choreem a skončí útokem na rekord

dos, zpSport.cz

Soupeři ať se trápí, Češi si chtějí sobotní oslavy postupu na fotbalové mistrovství Evropy 2016 co nejvíc užít. Národní tým na začátku duelu s Tureckem přivítá originální choreo, v 70. minutě pak budou diváci vyzváni k co nejhlasitějšímu fandění a jejich výkon bude změřen pomocí hlukoměrů. Zápas se hraje dnes večer od 20:45 v Praze na Letné, přímý přenos ČT sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Česká fanynka si může užít oslav postupu na evropský šampionát...

Článek
Fotogalerie

Mohou se těšit na originální živý obraz. Na začátku utkání bude realizován s pomocí fanoušků vítězný návrh projektu o nejlepší fotbalové choreo. Do soutěže se zapojilo přes 5 tisíc fanoušků, celkem 1372 návrhů bylo nakonec řádně dokončených a schválených. Jejich tvořením strávili dohromady 30 690 minut, což by vydalo na 341 fotbalových zápasů.

Z jedenácti finalistů vybrala veřejnost svým hlasováním tři nejlepší. Vítězné choreo zobrazuje státní znak a zkratku České republiky.

„Věřím, že vítězné choreo přinese i vítězství nad Tureckem. Podpora fanoušků, kterým musím znovu poděkovat za skvělou atmosféru v průběhu celé kvalifikace, bude potřeba, i když jsme si postup na šampionát zajistili. Choreo nepůjde přehlédnout, přestože na stadiónu v té chvíli už budu plně soustředěný na zápas," usmívá se Pavel Vrba, trenér české fotbalové reprezentace.

Každý musí zvednout svůj díl

„Na choreu se mi líbí spojení národních barev a lva jako symbolu státnosti. Hezký způsob jak pogratulovat klukům k postupu na EURO," říká Roman Šebrle, olympijský vítěz v desetiboji z Atén 2004. „Mám rád jasná a silná sdělení. Navíc máme reprezentaci, za co poděkovat. Teď už jen, aby bylo na stadiónu plno a každý divák svůj díl chorea jako formu poděkování zvedl nad svou hlavu," přeje si David Novotný, herec a patron projektu Choreo.

„Tak tomu se říká výzva. Choreo vypadá dobře ‚na papíře', ale realizovat zvláště vyobrazení lva nebude jednoduché. Jsem zvědav, jak se to na stadiónu podaří. Každopádně ‚Hoši, děkujem'," poukazuje David Kozohorský, sportovní komentátor ČT.

Poslední výzva: Hlučte, hlučte!

Před fanoušky je však ještě jeden úkol. Budou vyzváni k co nejhlasitějšímu fandění a podpoře národního týmu. Na Letné budou muset diváci pokořit hladinu zvuku v hodnotě 106,2 dB, na kterou dosáhli fandové na plzeňském stadiónu při zápase s Kazachstánem. Pokud se jim to podaří, dostanou tisíce plechovek Pepsi zdarma.

„Na Letné se v kvalifikaci představíme podruhé a pořád si velmi dobře vybavuju, jak skvělou atmosféru fanoušci vytvořili loni v září při našem vítězném utkání s Nizozemskem. Postup na EURO už máme jistý, ale nic to nemění na důležitosti utkání s Tureckem," zdůrazňuje kouč Vrba.

Diváci budou vyzváni k hlasitému fandění v 70. minutě zápasu a jejich hlasitost měřena pomocí hlukoměrů. Výsledná hodnota dosažených decibelů bude známa ještě během zápasu. Plechovky s nápojem budou v případě pokoření výzvy rozdány hned po zápase při východu u stadiónu.

Reklama

Související témata: