Hlavní obsah

Vaclík se těšil na Vrbovy kotouly, oslava se však zvrtla v kolečko pro rozjařené Turky

Praha

Ještě štěstí, že už máme postup v kapse, museli si po sobotní porážce 0:2 s Tureckem říkat čeští fotbalisté. Oslavu úspěšné kvalifikace EURO 2016 na domácí půdě si představovali rozhodně jinak. „Škoda porážky. Odvedli jsme v kvalifikaci dobrou práci a nechtěli před vlastními fanoušky prohrát,“ litoval zklamaný brankář Tomáš Vaclík.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté české reprezentace po prohře v utkání kvalifikace ME 2016 s Tureckem.

Článek
Fotogalerie

Oslava? Spíš tryzna... Příznivci českých barev začali ještě před koncem utkání odcházet, hráči tedy při děkovačce kynuli hlavně rozjařeným Turkům.

„Pocity nejsou nejlepší. Nikdo si to moc neužil, jen jsme obešli kolečko," zklamalo gólmana Tomáše Vaclíka. „Kdyby zápas dopadl líp, tak jsme ještě teď na hřišti, trenér by dělal kotouly," mrzelo gólmana Basileje, že nedošlo na plzeňskou specialitku kouče Pavla Vrby.

Vaclík podle domluvy v kvalifikaci poprvé vystřídal Petra Čecha. „Vzpomínky na můj první soutěžní zápas v reprezentaci nebudou nejlepší. Prohra doma, takže je to hodně rozporuplné."

Nepočítal ani s tím, že Turci díky nájezdu svých fanoušků budou na pražské Letné jako doma. „Zaskočilo mě to už cestou na stadión. Turků tady bylo opravdu dost. Ani nevím, kde se všichni vzali. V hledišti to bylo tak 50 na 50..."

Nesáhl si na míč, pak hned penalta

Vyrovnaný zápas bez šancí na obou stranách zlomil až pokutový kop. „Hodinu se hrálo mezi vápny, zápas jsme kontrolovali. Turci nás nechali hrát, jako by jim stačil jen bod, ale pak bohužel dostali penaltu a ta rozhodla. A co mám zprávy, spíš nebyla," litoval gólman.

Po zákroku Filipa Nováka na Serdara Azize musel čelit pokutovému kopu Selcuka Inana. Do té doby si přitom pořádně nesáhl na míč. „Nebylo to příjemné. Vyzní to pak blbě, když ze tří střel dostanu dva góly. Ale jedno bylo penalta a pak byl na sedmi metrech sám přede mnou," líčil gólman.

Druhý gól mu dal Hakan Calhanoglu. „Do poslední chvíle jsem čekal a netipoval stranu, protože hraje v bundeslize a stál asi půl miliardy korun, takže by si toho určitě všiml. Bohužel to ale narval silou a měl štěstí, že mě prostřelil."

Vaclík se pak blýskl aspoň v nastavení, kdy lapil tutovku Mehmeta Topala. „Udělal jsem to samé, co při druhém gólu. Tentokrát jsem měl štěstí, ale už to nic neřešilo..."

Trenér Vrba při nominaci předeslal, že se brankáři vystřídají. K úterní derniéře v Nizozemsku by tak měl nastoupit Petr Čech.

Reklama

Související témata: