Hlavní obsah

Albánci divoce slavili postup. A Srbové se na nás můžou dívat v televizi, jásali

Tirana

Postarali se o jedno z největších překvapení v historii kvalifikací o fotbalové mistrovství Evropy a fanoušci fotbalistů Albánie senzační postup na šampionát oslavili hodně divoce. Ohně plály, vlajky vlály a klaksony aut troubily. Albánci vyrazili do ulic nejen v rodné zemi, ale i v jiných evropských destinacích, kde trvale žijí rodáci z malé balkánské země.

Albánci v Tiraně oslavují postup na EURO 2016

 
Článek
Fotogalerie

Po vítězství fotbalistů proti Arménii, které jim definitivně pojistilo účast na ME, bylo ale nejvíce veselo pochopitelně v Albánii a také v Kosovu, kde se někteří reprezentanti Albánie narodili.

„Tahle kvalifikace je historická. Nemáme žádné superhvězdy, ale pohání nás týmový duch. Nezasloužili jsme si domácí porážky s Portugalskem a Srbskem," rozplýval se šéf Albánského fotbalového svazu Armando Duka.

Doma cítili tlak

Právě čtvrteční domácí porážka od Srbska po dvou gólech v nastavení svěřencům italského kouče Gianniho De Biasiho zkomplikovalo situaci. „Po porážce od Srbů to nebylo jednoduché. Cítili jsme doma velký tlak, ale kluci hráli skvěle. Na začátku kvalifikace nám věřil jen málokdo, ale nakonec jsme to dokázali," radoval se kouč.

Kromě senzačního postupu byli Albánci také u jednoho z nejkontroverznějších momentů celé kvalifikace, když při zápase v Srbsku někdo vyslal nad hrací plochu dron s vlajkou tzv. Velké Albánie zahrnující i území Srbska. Provokace s vlajkou nakonec vyvolala potyčky mezi hráči i fanoušky a duel se nakonec nedohrál.

Utkání bylo kontumováno ve prospěch Srbů, jimž však byly tehdy zároveň odebrány tři body. Srbové se už v dalším průběhu dívali na postupové pozice z hodně velké dálky, zatímco Albánci si šli dál úspěšně za svým snem.

„Přestože nás teď ve čtvrtek Srbové porazili, můžou se teď jen dívat, jak my budeme hrát ve Francii a pít u televize pivo," rýpl si to sousední země kapitán týmu Lorik Cana.

„Když jsem před 12 lety poprvé hrál za Albánii, vůbec mě nenapadlo, že by mohl jednou přijít den, jako je tento. Ale vždy jsem se o to snažil a díky ohromné vůli celého týmu a skvělé generaci hráčů se to nakonec povedlo," dodal Cana.

Reklama

Související témata: