Hlavní obsah

Slováci opakují historii. Kvůli své karmě trnou až do poslední chvíle

Lucemburk

Na vědomost slovenským fotbalistům: Už i Albánci ve Francii jsou... Takové a podobné jízlivé poznámky teď musejí doma číst a poslouchat. Kozákův tým promarnil hned dva mečboly na domácí půdě a svůj historicky první postup na mistrovství Evropy tak musí orazítkovat až dnes večer v Lucembursku na hřišti outsidera. Slováky posiluje vědomí, že stejně složitě postoupili před šesti lety na MS 2010 v Jihoafrické republice.

Foto: David W Cerny, Reuters

Poslední krok je nejtěžší... Naštvaný Marek Hamšík poté, co Slováci v kvalifikaci ME podlehli 0:1 Bělorusku.

Článek

Zápas slovenských fotbalistů v Polsku.

Dvakrát byli nachystaní slavit v Žilině. Jenže remíza s Ukrajinou a hlavně páteční nečekaná porážka s Běloruskem je ponechaly v nejistotě.

Slovenští fotbalisté tak neochotně kopírují historii. Také před šesti lety v kvalifikaci MS 2010 chtěli po předposledním duelu doma slavit. Prohráli 0:2 se Slovinskem, v roce 2009 ale pro ně všechno dobře dopadlo. V posledním utkání vyhráli 1:0 v Polsku a oslavili svůj dosud jediný postup na velký turnaj od rozdělení federace.

Teď jim v Lucembursku stačí uhrát stejný počet bodů, jaký získá Ukrajina doma s již postupujícím Španělskem. Výhra nad outsiderem jim samozřejmě dá jistotu přímého postupu bez ohledu na výsledek z Ukrajiny.

„Máme mužstvo, které má kvalitu a sílu na to, aby si postup vykopalo samo. Nikdo nám zatím nepomohl a ani nepředpokládám, že by nám ještě někdo pomohl," ujišťuje trenér Ján Kozák v odpovědi na otázku, zda bude na dálku sledovat i druhý klíčový zápas skupiny C.

Zase bitva do úplného konce

Také hráči zdůrazňují, že dva neproměněné mečboly už hodili za hlavu. „Je to už naše karma, že musíme do úplného konce kvalifikace bojovat o každý bod," usmívá se hořce obránce Ján Ďurica.

„Jednu takovou zkušenost už máme. Byl to tehdy v Polsku víc boj než fotbal, ale postup do Jihoafrické republiky jsme urvali. A pokud Lucembursko nepodceníme, věřím, že stejně úspěšní budeme i teď," poukazuje zkušený obránce.

Tím spíše, že tehdy v Polsku museli Slováci postup doslova vydřít na sněhem pokrytém bahně, tentokrát by pro ně poslední krok měl být na stadiónu Josyho Barthela jen formalitou.

V Lucemburku už jednou padli

„Nálada je dobrá. Do pohody se musíme dostat sami. Musíme mít sebevědomí a hrát náš ofenzivní fotbal," přeje si záložník Marek Hamšík.

Špílmachr italské Neapole je jedním z pamětníků duelu z února 2011, který Slováci v památné mlze v Lucemburku prohráli 1:2...

„Pamatuji si ho, ale nechci na něj příliš myslet. Od té doby uteklo již mnoho let. Navíc byl přátelský a o nic nešlo. Už jsme je dokázali zdolat doma a máme sílu, abychom je porazili i nyní. Největší chyba by byla podcenit je. Všichni máme nastavené hlavy tak, abychom vyhráli," ujišťuje Hamšík.

Podaří se slovenským fotbalistům postoupit přímo na evropský šampionát?
Ano, Lucembursko porazí a bude hotovo
74,5 %
Ano, ale budou jim muset pomoct Španělé
7,3 %
Ne, budou muset hrát baráž
18,2 %
Celkem hlasovalo 8880 čtenářů.

Reklama

Související témata: