Hlavní obsah

A teď zruinujeme bar! zavelel kanonýr Hamšík. Slováci konečně slaví

Lucemburk

Mluvil do televizní kamery skoro nahý, na sobě měl jen tričko s výmluvným nápisem „Francie - tady jsme doma!“… „Bude to dlouhá noc. Jsme na hotelu, takže tam zruinujeme bar a uvidíme, jak to dopadne,“ křenil se Marek Hamšík. Právě nejlepší střelec týmu dvěma góly podtrhl výhru 4:2 v Lucembursku a fotbalisté Slovenska tak mohou na třetí pokus slavit svůj historicky první postup na mistrovství Evropy.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Marek Hamšík přispěl dvěma góly k výhře Slovenska nad Lucemburskem.

Článek
Fotogalerie

Skóre duelu v Lucemburku otevřel a v nastavení pak symbolicky také uzavřel. Špílmachr Neapole je v kvalifikaci se šesti góly nejlepším střelcem Slováků.

„Jsem rád, že jsem u historického úspěchu slovenského fotbalu, který musíme pořádně oslavit. Využili jsme až poslední možnost, přesto je radost obrovská. Pořád je to nová zkušenost," líčil Marek Hamšík, který před šesti lety jako mladík zažil i postup na MS do Jihoafrické republiky.

Na EURO pojede jeho tým poprvé. Dvakrát měl postupový mečbol doma v Žilině, triumfu se však dočkal až v Lucemburku.

Od Kozáka po Kozáka...

„Mrzelo nás, že jsme našim fanouškům nenabídli postupovou radost již v Žilině. Mužstvo však má charakter a kvalitu, takže jsem ani na chvíli nezapochyboval o tom, že poslední zápas zvládneme," ujišťoval trenér Ján Kozák.

Slovenskou reprezentaci převzal v červenci 2013, když byla 61. na světě. A dovedl ji k senzačnímu postupu.

„Do Francie se moc těšíme. Je to krásná země, v níž jsem působil," usmíval se kouč, jemuž je Lucembursko souzeno.

„Jako hráč jsme (se spoluhráči) právě Lucembursko v posledním utkání kvalifikace v Praze porazili 4:0 a postoupili na mistrovství Evropy 1980 do Itálie. Tam jsme jako Československo získali bronz a od té doby si žádný slovenský fotbalista na šampionátu nezahrál. A teď jsem jako trenér u toho, když nás tam tato skvělá generace vrací," neubránil se Kozák dojetí.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články