Hlavní obsah

Kromě Škrtela a Hamšíka hráči neměli sebevědomí, otáčí se za kvalifikací Slovák Kozák

Bratislava

Ján Kozák jako první trenér v historii dovedl slovenské fotbalisty na mistrovství Evropy. Jednašedesátiletý kouč má ze splněné výzvy velkou radost, ale myslí si, že tým okolo Martina Škrtela a Marka Hamšíka postupem na EURO 2016 nedosáhl svého vrcholu a může být ještě lepší.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Robert Mak byl podle trenéra Jána Kozáka jedním z hráčů, kterým chybělo sebevědomí. Gólem na hřišti Lucemburska pomohl Slovákům k postupu na ME.

Článek

Kozák přiznal, že na začátku kvalifikace nebyla situace v mužstvu ideální, protože slovenská média informovala jen o hvězdách Škrtelovi a Hamšíkovi a ostatní reprezentanti měli nízké sebevědomí. "Postupně z Pekaríka, Hubočana, Ďurici, Kucky, spolehlivého Pečovského, ale i z Maka a Weisse vyrostli skutečně velmi kvalitní hráči. Škoda, že někteří z nich ještě nehrají v lepších mužstvech," citovala Kozáka slovenská média.

"Parta se časem dávala do kupy, velmi nám pomohly výhry. Mužstvo je soudržné a vyvážené. Jsem rád, že mám na malém Slovensku takové hráče. Je to kolektiv, který ještě nedosáhl vrcholu. Cítím, že dozraje za dva roky a má prostor na zlepšení," dodal trenér.

Slovensko výtečně zvládlo úvod kvalifikace, když vyhrálo šest zápasů včetně domácího duelu se Španělskem a bez ztráty vedlo skupinu C. Komplikace přišly až letos na podzim. Prohra ve Španělsku a remíza na Ukrajině znamenaly pokles na druhé místo a po páteční domácí porážce 0:1 s Běloruskem museli Slováci bojovat o přímý postup až do posledního utkání.

Kozáka těšil i výkon týmu

Definitivní jistotu přímého postupu jim dala až pondělní výhra 4:2 v Lucembursku. "Bylo to osm velmi vyčerpávajících dní, ale stálo to za to. Dát do kupy mužstvo po zbabraném zápase s Běloruskem nebylo jednoduché," upozornil Kozák.

Ani duel v Lucembursku se pro jeho svěřence neobešel bez komplikací. Slováci sice už po půlhodině vedli 3:0, ale po změně stran domácím dovolili přiblížit se na rozdíl jediné branky. Až v nastavení uklidnil favorita svým druhým zásahem Hamšík.

"Asi je pro nás Slováky typické, že dokážeme v průběhu dvou tří minut zápas zdramatizovat. Nemuseli jsme se bát, ale víte, jak to ve fotbale chodí. Pak jsme dali ještě čtvrtý gól. Bylo to zasloužené vítězství a velmi mě těší i výkon mužstva," uvedl Kozák.

Postup na ME ve Francii považuje bývalý československý reprezentant za svůj splněný úkol. "Pocity jsou úžasné. K národnímu týmu jsem přišel s tím, že jsem jako hráč byl na mistrovstvích Evropy i světa, takže jsem chtěl, aby se mi to podařilo i jako trenérovi. Byla to pro mě obrovská výzva, a když se výzvy plní, je to úžasný pocit," prohlásil Kozák.

Reklama

Související témata: