Hlavní obsah

Podali jsme fantastický výkon, zářil Vrba. Jeho svěřenci se dožadovali pěnivého moku

Amsterdam

Euforie ze senzační výhry v nizozemském fotbalovém chrámu a skoku na první příčku kvalifikační skupiny A ještě pořád v ochozech doznívala, když z hostující šatny vyrazil Michal Kadlec. „Pane Dudl, nějaké heinekeny bychom prosili,“ obracel se na vysmátého vedoucího české reprezentace, aby se postaral o příděl pěnivého moku. Aby ne, to vítězství se muselo spláchnout.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Česká radost po prvním gólu proti Nizozemsku.

Článek
Fotogalerie

Takhle to vypadalo v kabině národního týmu po výhře v Nizozemsku.

Fotbalisté slaví těsně po závěrečném hvizdu v Amsterdamu.

Báječné vítězství. Mimochodem první od roku 1966, kdy tehdy ještě československá reprezentace naposledy na holandské půdě vyhrála.

Odměněná trenérova víra

„Potvrdilo se, čemu věřím. Tedy prostoru, který dávám hráčům z české ligy. Všichni tři, kteří se objevili v základní sestavě, tedy Skalák, Pavelka a Šural, podali nadstandardní výkon. Ale smekám před všemi," pochopitelně zářil reprezentační kouč Pavel Vrba.

Musel přitom pochopitelně čelit invektivám a podezřením Nizozemcům, že zatímco předchozí duel s Tureckem jeho svěřenci absolvovali s polovičním nasazením, proti Oranje zahráli o dvě třídy lépe a patřičně se vytáhli.

„Nesmysl, hráli jsme obě utkání s maximálním nasazením. Proti Turkům se nám ovšem nedařilo zakončení, i když jsme dvě tři šance měli. A po inkasovaném gólu jsme prostě nedokázali dobře organizovanou obranu soupeře překonat," elegantně odpálil holandskou podezíravost.

Motivace? Žádný problém

O motivaci svých svěřenců se přitom nemusel v Amsterdam Areně vůbec starat. „Opravdu to není třeba, protože jakýkoli hráč, jenž sem přijede, musí být motivován. A podle toho vypadala naše hra. Podle mého jsme podali fantastický výkon," glosoval zápas a výhru trenér Vrba.

„Na papíře jsou Holanďani velká jména, ale my jsme ukázali, že jména výkon nedělají. Naopak my jsme předvedli výborný výkon, většinu zápasu jsme přitom hráli v deseti," soukal ze sebe jeden z nejlepších mužů na trávníku, záložník Josef Šural.

Své představení vyšperkoval gólem na 2:0, kdy si mazácky pohrál s nizozemskou obranou a špičkou kopačky prostřelil zblízka brankáře Zoeta. Byl to pro něj premiérový gól v reprezentaci.

„Tomáš Necid na sebe nalákal dva hráče, prohodil mi míč mezi nimi, já jsem nejdřív chtěl vystřelit hned, ale to bych trefil obránce. Počkal jsem, udělal jsem mu kličku a zkusil jsem vypálit. Vyšlo to výtečně," culil se Šural.

Oranje načal prvním gólem obránce Pavel Kadeřábek. Hráč bundesligového Hoffenheimu zakončil parádní akci českého týmu, když s přehledem placírkou obstřelil brankáře Zoeta. „Dal jsem si dobrý první dotek, viděl jsem gólmana, že jde na centr, dal jsem mu to tedy na první tyč," podotkl Kadeřábek.

Plašil: Každý z nás může být pyšný

Češi sice dokázali dát i v oslabení třetí branku, jenže poté domácí kouč Blind nasadil do hry všechny útočníky, a Nizozemci se dvakrát prosadili. Závěrečné minuty tak přinesly drama. „Byli tam čtyři vyšší útočníci než jsem já, bylo to složité, ale jsem moc rád, že jsme vítězství udrželi," radoval se Kadeřábek.

"Bylo to ovšem moc těžké, protože jsme hráli dlouho v deseti. Je ale vidět, že tenhle tým má sílu, když dokáže vyhrát i v oslabení," kvitoval vystopupení a výhru Jaroslav Plašil.

„Nizozemci hráli o všechno. My jsme si přijeli do Amsterdamu zahrát a zkusit je porazit, aby kvalifikace skončila tak, jak začala. Povedlo se. Výhra má o to vyšší hodnotu, že jsme díky ní skončili ve skupině první. Každý z nás teď může být pyšný."

Reklama

Související témata: