Hlavní obsah

Gól proti Islandu byl důležitější, tvrdil autor úvodní trefy do sítě Nizozemska Kadeřábek

Amsterdam

Oproti původním předpokladům se Pavel Kadeřábek v úterý večer v kvalifikačním duelu v Amsterdamu objevil na pravém kraji obrany. Byl to dobrý tah. Odvedl svůj nejlepší podzimní výkon v národním týmu a vyšperkoval ho parádním gólem...

Foto: United Photos, Reuters

Pavel Kadeřábek jásá po vedoucím gólu proti Nizozemsku v kvalifikaci ME v Amsterdamu.

Článek
Fotogalerie

Takhle to vypadalo v kabině národního týmu po výhře v Nizozemsku.

Fotbalisté slaví těsně po závěrečném hvizdu v Amsterdamu.

Dal jste svůj druhý gól v kvalifikaci. Který byl důležitější?

Určitě ten v Plzni s Islandem. V Amsterdamu už z našeho pohledu o tolik nešlo. Postup jsme měli jistý. Ale dát gól Nizozemsku na stadiónu, jako je Amsterdam Arena, a před skoro padesátitisícovou kulisou, to se vždycky počítá.

Rychlou akci po Skalákově přiťuknutí zakončil na obránce velice mazácky, střelou k bližší tyči...

(úsměv) Už před utkáním jsme si říkali, že musíme na Zoeta v bráně co nejvíc střílet. Za reprezentaci nemá moc odchytáno. On zřejmě čekal, že budu centrovat, hnul se do strany, tak jsem poslal míč na přední tyč a spadlo to tam.

Domácí nebyli v nejlepší náladě, postup jim utekl. Hrálo to v utkání roli?

My jsme nekoukali na jejich náladu. Chtěli jsme uhrát co nejlepší výsledek. Jenže oni začali zostra. Prvních deset minut jsem si říkal, že to bude pěkný kolotoč. Gól jsme ale dali my, pak druhý, ale přišla nešťastná červená karta pro Marka Suchého a bylo jasné, že ve druhé půli míč na kopačkách moc mít nebudeme. Bylo důležité ale výsledek ubránit. Oni si sami dali třetí. Nakonec vyvinuli obrovský tlak, ale o gól jsme vyhráli.

Oba poslední zápasy jste mohli hrát bez nervů o postup. Čím to, že zápas Tureckem byl z vaší strany diametrálně odlišný od toho v Nizozemsku?

Těžko říct... První půle s Turky nebyla špatná. Jenže tyhle zápasy jsou o prvním gólu, ten posadí vedoucí tým na koně. V Praze jsme ho dostali my a v sedle byli Turci, v Amsterdamu to bylo naopak.

Nizozemci se chvílemi zdáli být velmi odevzdaní...

Jen chvílemi. Měli už jen teoretickou šanci na baráž. Ale prohrát nechtěli. Když dali na hrot čtyři vysoké hráče, vyšší než jsem já, bylo hrozně těžké je bránit, ale povedlo se to.

Proháněl vás Depay hodně?

Je to velmi nepříjemný hráč. Moc jsem se na něj nepřipravoval, protože jsem nepočítal, že budu hrát. Trenér mi to řekl až před utkáním. Hrál jsem proti němu už v Praze, vídám ho v Premier League, kterou sleduji. Je to technický a rychlý hráč. Jen jsem si hlídal, abych mi v soubojích jeden na jednoho neutekl a zabránil jsem mu v centrech. Když se mu povedl, doufal jsem, že si s tím kluci poradí. Myslím si, že jsem to zvládnul.

Bylo pro vás důležité zakončit kvalifikaci vítězstvím?

Určitě ano. Zvedli jsme si po Turecku náladu. V listopadu nás čekají přáteláky se Srby a Poláky. Budeme je chtít zvládnout, abychom náladu před šampionátem měli co nejlepší.

Trenér prostřídal některé hráče. Jak velkým přínosem jsou ti služebně mladí, jako Pavelka nebo Šural?

Velkým. Je dobře, že jim dal trenér šanci a oni ukázali kvalitu. Třeba Pepa Šural proti Nizozemsku předvedl, jak je dobrý. Měl na sebe vysoké hráče, ale míč udržel. Já bych ho určitě ztratil (úsměv směrem k Šuralovi).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články