Hlavní obsah

Limberského další nominace je čistě v kompetenci trenéra, zvěstoval boss Pelta

Praha

Fotbalový obránce David Limberský má dveře do českého reprezentačního výběru otevřené. Jeho další nominace záleží čistě na vůli trenéra národního mužstva Pavla Vrby. Prohlásil to předseda FAČR Miroslav Pelta při středečním setkání s novináři. Reagoval tak na kauzu předcházející nominaci na poslední kvalifikační dvojzápas s Tureckem a Nizozemskem, kdy zadák Plzně kvůli automobilové nehodě způsobené pod vlivem alkoholu a následnému oslavnému gestu při ligovém utkání v Příbrami mezi vyvolenými chyběl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce David Limberský má dveře do národního mužstva znovu otevřené.

Článek

Limberský havaroval na pražském Smíchově v polovině září. V nočních hodinách pod vlivem alkoholu narazil do zídky a na svém voze Bentley způsobil škodu odhadovanou na půl miliónu korun. Poté se snažil z místa nehody utéct, ale zadržela ho policejní hlídka. Té pak Limberský, jemuž naměřili kolem 1,5 promile alkoholu v krvi, vyhrožoval a nadával.

Od klubu dostal pokutu údajně téměř milión korun, následně při ligovém utkání v Příbrami na oslavu gólové trefy předvedl pomyslné točení volantem. V Plzni schytal další finanční postih a Miroslav Pelta avizoval vyřazení Limberského z reprezentace. Následně při nominační tiskové konferenci kouč národního mužstva Pavel Vrba vypěnil při opakovaných otázkách na plzeňského zadáka a hrozil odchodem ze sálu.

„Nezafungovala interní komunikace. Beru celou situaci na sebe. Odstartoval jsem ji já vyjádřením při televizním rozhovoru, to takříkajíc předběhlo dobu. David Limberský rozhodně udělal věc, která se neslučuje s morálkou reprezentanta, tudíž následně nebyl v nominaci," vracel se Miroslav Pelta k celé události necelých čtyřiadvacet hodin po úterním vítězství národního mužstva v Nizozemsku.

„Když jsem tehdy vyslovil svůj názor v televizním vysílání, trenér Vrba moje stanovisko znal. Sedíme ve svazovém sídle na jednom patře, potkáváme se a tak závažné téma jsme pochopitelně řešili," ujistil Pelta, že mezi ním a Vrbou nedošlo na dané téma k žádné neshodě.

S Vrbou měli stejný názor

„My jsme neřešili dopravní nehodu Davida Limberského. Tam se jednalo o záležitost Plzně, šlo o incident mimo reprezentační sraz. Ovšem následné gesto při zápase v Příbrami ve mně vzbudilo emoce. S trenérem jsme měli stejný názor," prohlásil Pelta.

Absence Limberského v posledních dvou reprezentačních zápasech ale rozhodně neznamená jeho konec v národním dresu. Dosud dvaatřicetinásobný reprezentant se v národním mužstvu může objevit už při listopadových přípravných duelech se Srbskem či Polskem.

„Zda bude David i nadále v reprezentaci je výlučně na rozhodnutí trenéra Pavla Vrby," přiznal Pelta, jenž si vychutnával triumf národního mužstva v kvalifikační skupině o ME ve Francii 2016 završené vítězstvím 3:2 na nizozemské půdě. „Zejména v prvním poločase jsem byl výkonem našeho týmu nadšený. Soupeře jsme válcovali a já si to užíval," rozplýval se Pelta.

„Po losu jsem viděl jasného postupujícího v Nizozemsku a doufal, že přeskočíme jednoho z dvojice Turecko - Island. Jednou si budeme říkat, jaké jsme měli skvělé mužstvo, které dokázalo ovládnout skupinu smrti," lebedil si svazový boss.

Reklama

Související témata: