Hlavní obsah

Nizozemci sklízí po krachu s Čechy posměch: Lineker srovnával s Andorrou, Mourinho zamával

Praha

Nečekaný propadák Nizozemska v kvalifikaci o postup na EURO 2016 se neobešel bez rýpavých komentářů fotbalových osobností a fanoušků na sociálních sítích. Zmar svěřenců Dannyho Blinda vyvrcholil domácí porážkou 2:3 od Čechů, kteří hráli většinu zápasu v oslabení.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Smutní fotbalisté Nizozemska po porážce s Českem v kvalifikaci ME 2016.

Článek

Zatímco Turecko se dokázalo po katastrofálním startu kvalifikace zvednout a zajistit si přímý postup na šampionát, na Nizozemce zbylo až čtvrté, nepostupové místo ve skupině. Poslední kvalifikační duel proti českému celku, který pro uchování teoretické naděje potřebovali vyhrát, nezvládli.

Křeč týmu hrdých Tulipánů, který ještě před 15 měsíci slavil na mistrovství světa bronz, vyvrcholila, když po standardní situaci oslabených Čechů potupně zavěsil do vlastní sítě kanonýr Robin van Persie.

„To jsou věci. Z Holandska se nám stala Andorra," divil se mimo jiné na svém twitterovém účtu slavný anglický reprezentant minulosti Gary Lineker.

Už dříve zlomil nad svým týmem hůl i legendární Ruud Gullit, jenž se neudržel po druhém inkasovaném gólu, před nímž Josef Šural udělal z obranců Oranje statisty. „Panebože, už je to 0:2. Asi byste se měli rozloučit," napsal evropský šampión z roku 1988.

Rozdíl mezi náladami postupujících Turků a zoufalých Nizozemců pak jeden z fanoušků vystihl, když na svůj účet pověsil starší video v hlavní roli s koučem Chelsea José Mourinhem, jenž ukazuje dlouhý nos a škodolibě mává.

Posměchu neutekl pochopitelně ani Van Persie. „Brilantní hlavička. Konečně má Van Persie padesátý gól za Holandsko," napsal jeden z fanoušků po výstavním vlastním gólu nizozemského kanonýra.

Reklama