Hlavní obsah

Panenka a spol. měli dresy jako noční košile, jejich nástupci budou ve Francii za elegány

Praha
Aktualizováno

Česká fotbalová reprezentace představila v Praze nové červené dresy pro EURO 2016 ve Francii. Jsou inspirovány triumfem národního týmu na ME 1976. „My jsme v životě nebyli v posilovně a dostávali dresy jedné velikosti, takže třeba Franta Veselý ho měl jako noční košili po kolena. Dneska už jsou kluci jiní elegáni,“ usmál se jako kmotr Antonín Panenka, šampión z Bělehradu.

Nové dresy fotbalové repreVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Zopakujme dějiny! S tímto mottem se Rosický, Čech a spol. obléknou pro evropský šampionát. Zatímco domácí červené dresy navazují na zlatý turnaj československého týmu v Bělehradě, bílá venkovní sada, jež bude představena až v příštím roce, zase naváže na stříbrné EURO 1996 v Anglii.

„Srovnávat by měli hlavně ti, kteří starší dresy oblékali. Změn je v tomto směru hodně a jsme rádi, že v nových dresech budeme vypadat slušně. Hlavní je, abychom v nich ve Francii také něco uhráli," poukázal trenér Pavel Vrba.

Výsledná verze pro něj není žádnou novinkou. „Sami jsme se s hráči na nové sadě podíleli. Byli jsme ve firmě a řekli své představy, jak by to mělo vypadat," libuje si kouč nároďáku.

Hráčům se retro inspirace líbí

Firma Puma připravila reprezentaci již jedenáctý typ od doby, kdy před úspěšným ME 1996 vzájemná spolupráce začala.

„Tenkrát nikoho nenapadlo, že v nich dojdeme až do finále... Slyšel jsem, že nové dresy jsou plné technologií. Jen jestli nemají také nějaká odposlouchávací zařízení, to by je pak kluci museli svlékat včas," uculuje se druhý z kmotrů Václav Němeček.

Hráči jsou s výsledkem spolupráce spokojeni. „Nejsou tak upnuté, což mi vyhovuje," říká Pavel Kadeřábek. „Vývoj je daný, každé nové dresy jsou lepší než minulé," přidává se Bořek Dočkal. „Líbí se mi, že jsou trochu do retra a berou si něco ze starších dresů. Zatím nejhezčí, jaký jsem v reprezentaci oblékl," ujišťuje Vladimír Darida. „Materiál je zase o něco lepší. Rozhodující však je, aby byly úspěšné," dodává Michal Kadlec.

Nové dresy reprezentace pokřtí pátečním přípravným duelem v Ostravě se Srbskem.

Reklama