Hlavní obsah

UEFA navýšila odměny za ME. Češi budou bojovat o podíl z osmi miliard korun

Paříž

Evropská fotbalová unie UEFA zvýšila finanční odměny za účast na mistrovství Evropy, které příští rok bude hostit Francie. Kvalifikované reprezentace, mezi kterými je i český tým, si mezi sebe rozdělí 301 miliónů eur (asi osm miliard korun). Na šampionátu před čtyřmi lety činily celkové prémie 196 milionů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čeští fotbaloví reprezentanti děkují fanouškům za podporu.

Článek

Za vysokým nárůstem odměn, který dnes na zasedání v Paříži před losem mistrovství Evropy schválil výkonný výbor UEFA, je zejména rozšíření turnaje z 16 na 24 týmů.

Samotná účast na mistrovství vynese svazům osm miliónů eur, další milión dostanou v základní skupině za výhru a půl miliónu za remízu. Postup do osmifinále je ohodnocen částkou 1,5 miliónu, čtvrtfinále dalšími 2,5 milióny a semifinále čtyřmi milióny.

Vítěz šampionátu obdrží bonus osm miliónů eur a poražený finalista pět miliónů. Kdyby tedy mistr Evropy vyhrál všechny zápasy ve skupině, přijde si celkem na 27 miliónů eur (přes 729 miliónů korun). Na Euru v roce 2012 mohl vydělat maximálně 23,5 miliónu.

Česká reprezentace na předchozím šampionátu v Polsku a na Ukrajině postoupila do čtvrtfinále, což jí tehdy vyneslo 12 miliónů eur.

Reklama

Související témata: