Hlavní obsah

Panenka se chopí losu. Vrba nechce Němce, ani z Turků či Islanďanů nebude nadšený

Paříž

Důležitý den pro český fotbal je tady. Národní tým se večer v Paříži dozví soupeře pro základní skupinu EURO 2016 ve Francii. Los začíná od 18:00 a osud svých krajanů bude mít v rukou také populární internacionál Antonín Panenka. Češi jsou nasazeni ve třetím ze čtyř výkonnostních košů, musejí tedy počítat se silnou společností. Pokud by měli štěstí, mohou však vyfasovat také skupinu papírově schůdnou.

Pavel Vrba před losem MEVideo: FAČR

 
Článek

Česká delegace vyrazila do Francie již v pátek, trenér Pavel Vrba si prohlédl vytipované ubytování v Tours. Zlatým hřebem programu je však samozřejmě ceremoniál v kongresovém sále Palais des congrès de Paris. Hned po losu pak vzhledem k soupeřům ve skupině Češi doladí jarní přípravné zápasy na šampionát.

„Radši nebudu nic říkat. Před losem kvalifikace jsem si nepřál Nizozemsko - a samozřejmě jsme ho dostali... Obecně si však přeji skupinu co nejvyrovnanější. K postupu nám přece pomohlo, že se ve skupině potkaly čtyři týmy, které sbíraly body kdekoliv," avizuje trenér Pavel Vrba.

Rozdělení pro los ME ve fotbale 2016:
1. koš:
Francie,
Německo,
Španělsko,
Anglie,
Portugalsko,
Belgie.
2. koš:
Itálie,
Rusko,
Švýcarsko,
Rakousko,
Chorvatsko,
Ukrajina.
3. koš:
Česká republika,
Švédsko,
Polsko,
Slovensko,
Rumunsko,
Maďarsko.
4. koš:
Turecko,
Irsko,
Island,
Wales,
Albánie,
Severní Irsko.

Pelta: Ať se soupeři bojí nás!

Něco málo ze svých přání ale přece jen naznačí. „Pokud jde o první koš, Němce máme v příští kvalifikaci. Ty si tedy pošetříme, radši bych hrál s někým jiným. Ve čtvrtém koši jsou také Island Turecko, s nimiž jsme hráli ve skupině. Přiznám se, že ani z nich bych velkou radost neměl," usmívá se Vrba.

„Jsme ve třetím koši, takže nás určitě čekají silní soupeři. Náš cíl je postup ze skupiny. Mám tedy jediné přání - abych měl z losu pocit, že z naší skupiny postoupit můžeme," přidává se Miroslav Pelta, první muž českého fotbalu.

„Při losu jsem se nervoval jen ve Spartě, kdy se rozhodovalo o soupeřích v boji o Ligu mistrů. Tam šlo o život. Tady jsme tak silní, že se nemusíme bát nikoho. Oni by se spíše měli bát nás," ujišťuje.

Nejvyšší bezpečnostních opatření

Po nedávných teroristických útocích v Paříži proběhne los za mimořádných bezpečnostních opatření. „Nikdo nepovolaný se do sálu nedostane. Upozornili nás, že kdo si v hotelu zapomene povolení ke vstupu či akreditaci, bude mít zkrátka smůlu," usmívá se zkušený svazový harcovník Jaroslav Dudl.

„Pokud jde o samotný šampionát, žádnou hrozbu nevnímám. Věřím, že po dobu mistrovství Evropy bude ve Francii bezpečno jako nikde jinde v Evropě," doufá Vrba.

Los budou moderovat fotbalové legendy Nizozemec Ruud Gullit a Francouz Bixente Lizarazu. Spolu s Antonínem Panenkou budou losovat také bývalé hvězdy ME Oliver Bierhoff, Angelos Charisteas, David Trezeguet a trenér Vicente del Bosque.

Šampionátu se poprvé zúčastní 24 týmů. Rozlosovány budou do šesti čtyřčlenných skupin, z nichž první dva plus čtyři nejlepší ze třetích míst postoupí do osmifinále.

Reklama

Související témata: