Hlavní obsah

Skupina smrti i s Českem? Španělé přiznávají: Čech je legenda, nebude to žádná pohodička!

Madrid

Dvojnásobní obhájci evropského zlata Španělé nejsou ze sobotního losu základních skupin EURO 2016 vůbec nadšení. Jedni z hlavních adeptů na titul zahájí turnaj 13. června v Toulouse proti fotbalistům České republiky, poté je čekají zápasy s Tureckem a Chorvatskem. A trenér La Roja Vicente del Bosque na rovinu říká: „Těžší, než jsem doufal. Nebude to žádná legrace!“

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Trenéři všech týmů nalosovaných do skupiny D - zleva Ante Čačič z Chorvatska, Vicente del Bosque, Turek Fatih Terim a Pavel Vrba.

Článek

Španělsko netřeba představovat. Ale i skvělý kádr nabitý hvězdami Barcelony, Realu Madrid či dalších předních evropských celků je k poražení - před čtrnácti měsíci se o to v Žilině senzačně postarali Slováci. Uznávaný odborník Vicente del Bosque i proto hovoří o soupeřích v základní skupině ME 2016 se vším respektem.

„Je to opravdu těžký los. Je to horší, než jsem si myslel, protože jestli mi některá skupina dělá starosti, pak je to ta naše," přiznal v rozhovoru pro deník AS Vicente del Bosque. „Jestli je tohle skupina smrti? To teprve uvidíme. Ale bude nesmírně těžké postoupit," předpokládá čtyřiašedesátiletý trenér.

Del Bosque upozorňuje na velkou sílu protivníků a připomíná i dvě kvalifikační výhry českého celku nad Oranje. „Jsme sice obhájci titulu, ale tým, který dvakrát porazil Nizozemce, má velkou kvalitu," předpokládá někdejší dlouholetý kouč Realu Madrid. „Pak jsou tu Chorvati - srdcem jejich hry jsou Rakitič s Modričem, navíc mají další skvělé fotbalisty po celé Evropě," zdůraznil. „Nevím, co čekat od Turků. Rozhodně to ale nebude snadné," dodal španělský trenér.

Na Pyrenejském poloostrově tuší, že vyhrát třetí titul na ME za sebou je čím dál tím těžší. „Ano, bude to mnohem obtížnější než dříve. Šampionát se rozrostl na 24 týmů, takže se hraje o jedno kolo play off navíc a jsou tu skvělá mužstva jako Německo, Itálie, Anglie, Portugalsko či Belgie. Nicméně je naší povinností to zkusit a znovu zvítězit," věří Del Bosque.

Reprezentace ČR pod drobnohledem španělského deníku AS:
Nejčastější rozestavení: 4-5-1
Ideální sestava:
Čech - Kadeřábek, Suchý, Procházka, Limberský - Darida - Pavelka, Dočkal, Plašil, Šural - Lafata.
Popis řad:
Věčný Petr Čech, rozdává klid a jistotu. Legendární brankář.
Obrana dostává poměrně dost gólů, nejčitelnějším členem je Marek Suchý.
Velmi robustní a vyvážená záloha, ofenzivní hráči s dobrým vedením míče.
Útok: Lafata není velký kanonýr na mezinárodní úrovni, ale do mužstva dobře zapadá.
Tři přednosti ČR:
Taktika - jedna z největších zbraní Čechů v posledních letech.
Pavel Vrba - jeho příchod vrátil mužstvu svěžest a dynamiku.
Kompaktnost - i bez velkých jmen si reprezentace došla pro suverénní postup.
Jakou pozici obsadí čeští fotbalisté v základní skupině ME 2016 v konkurenci Španělska, Chorvatska a Turecka?
První, a bude to velká senzace!
10,7 %
Druzí, tím pádem projdou do osmifinále.
43,9 %
Skončí třetí (a možná postoupí).
28,2 %
Skupina je těžná, budeme poslední.
17,2 %
Celkem hlasovalo 24636 čtenářů.

Reklama

Související témata: