Hlavní obsah

Fotbalová revoluce! Na EURO i v Lize mistrů se bude používat video

Aktualizováno

Skvělá zpráva pro všechny čestné fotbalové příznivce. Na letošním evropském šampionátu ve Francii a následně od příští sezóny vyřazovací fáze Ligy mistrů bude zavedena revoluční branková videotechnologie, která rozhodčím pomůže odhalit, jestli míč celým objemem přešel čáru a tím pádem šlo o regulérní gól. V pátek o tom rozhodl výkonný výbor Evropské fotbalové unie (UEFA).

Branková technologie se představí už na ME, poté i v Champions League.Video: Reuters

 
Článek

Konec spekulací a chyb lidského faktoru. Na elitní fotbalové scéně se bude používat video. To, po čem fanoušci i hráči dlouho prahli, bude už v létě na ME ve Francii realitou.

UEFA provedla revoluční krok v pravidlech. Dosud ve svých soutěžích odmítala zavedení technologie pro posuzování, zda míč přešel brankovou čáru a spoléhala na brankové rozhodčí. V pátek však schválila, že se technologie využije na červnovém mistrovství Evropy a také v příštím ročníku Ligy mistrů, v níž bude sudím k dispozici od osmifinále. Konkrétní systém zatím vybrán nebyl, zřejmě však půjde o metodu několika kamer snímajících brankovou čáru.

Tuto technologii už využívají nejvyšší soutěže v Anglii, Itálii, Německu a Francii, sudím pomáhala také na loňském mistrovství světa v Brazílii v roce 2014. UEFA rovněž plánuje, že by technologii zavedla od sezóny 2017/18 i do Evropské ligy.

Počkají na Platiniho

Evropská fotbalová unie zatím nebude volit svého nového předsedu, dokud Michel Platini nevyčerpá všechny možnosti odvolání proti osmiletému zákazu působení ve fotbale.

Šedesátiletý Platini byl spolu s dosluhujícím šéfem FIFA Seppem Blatterem v prosinci potrestán za podezřelou finanční transakci. Bývalý vynikající záložník v roce 2011 obdržel od Blattera dva milióny švýcarských franků, údajně za poradenskou činnost v letech 1999 až 2002. Neexistuje o tom ale žádný doklad.

Platini se odvolal k FIFA, následně se chystá podat odvolání i k arbitráži CAS v Lausanne. Kvůli trestu se vzdal kandidatury na prezidenta FIFA, o své místo v čele UEFA však hodlá nadále bojovat a vedení evropského fotbalu ho dál podporuje.

„Výbor rozhodl, že nebudou prezidentské volby, dokud nebudou projednána všechna odvolání včetně případné arbitráže CAS a nebude definitivně rozhodnuto o zákazu činnosti pro Michela Platiniho," uvedla v prohlášení UEFA. „Doufáme, že jeho jméno bude očištěno a že se co nejrychleji vrátí do rodiny evropského fotbalu."

Podpora Infantinovi

Nejbližší kongres UEFA, na kterém by se případně nový předseda mohl volit, bude 3. května v Budapešti. Volby však musejí být vyhlášeny tři měsíce předem, tedy na začátku února.

Koncem příštího měsíce 26. února se bude volit nový prezident FIFA místo Blattera a UEFA vyslovila podporu Giannimu Infantinovi. Pro generálního sekretáře UEFA hlasovala většina členských zemí. Evropa však má ve volbě jen 53 z celkových 206 hlasů. Kromě Infantina kandidují také Alí bin Husajn, Jerome Champagne, Salmán bin Ibráhím Chalífa a Tokyo Sexwale.

"Výkonný výbor jednohlasně podpořil Gianniho kandidaturu. Také jednotlivé asociace hojně dávají najevo svou podporu, oficiálně se však vyjádří až těsně před volbou po vlastních formálních jednáních uvnitř asociací," uvedla UEFA v prohlášení.

Reklama

Související témata: