Hlavní obsah

O Rosickém nebudu spekulovat, ale dokázali jsme být úspěšní i bez něho, tvrdí Vrba

Karel FeltSport.czPrávo

S Tomášem Rosickým, nebo bez něj na evropský šampionát do Francie. Vzhledem k dalšímu zranění kapitána národního týmu si tuto otázku kladou i fanoušci. Kouč fotbalové reprezentace Pavel Vrba odmítl na toto téma spekulovat. Rosického neúčast by byla do určité míry problém, ale... „Odehrál polovinu kvalifikačních zápasů a úspěšní jsme dokázali být i bez něho,“ řekl Vrba v rozhovoru, v němž se věnoval i přestupům reprezentantů a dalším záležitostem, spojeným s národním týmem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Vrba má starosti s další absencí Tomáše Rosického i tím, jak se po přestupech chytnou další reprezentanti.

Článek

Kapitán národního týmu Tomáš Rosický je opět zraněný. Mluví se i o variantě, že nestihne mistrovství Evropy. Připouštíte si toto nebezpečí?

Mám informace přímo od Tomáše, který absolvuje různá vyšetření. Výsledky má dokonce poslat i do Německa, kde se podrobil také lékařskému zákroku. Zatím není jasné, jaký je vůbec rozsah jeho zranění. Vyjádření v tomto směru by mělo přijít přímo od Tomáše, proto bych s jakýmikoliv závěry počkal. Bylo mi líto, že se znovu zranil, protože vím, jak poctivě se na návrat připravoval.

Nejde jen o jeho uzdravení, ale také o zápasové vytížení a tudíž rozehranost...

Opravdu nebudu dělat předčasné závěry, ale pokud by opravdu nemohl, byl by to vážný problém.

Máte v hlavě variantu bez Rosického?

Polovinu zápasů kvalifikace jsme odehráli bez Tomáše a zvládli jsme je. Zejména ty podzimní. Jsme připraveni na varianty s Rosickým i bez něho. Náš herní styl by se neměnil. Máme hráče, kteří hrají podobným stylem.

O Rosickém platí, že když se vrátí po pauze, je výborný. Teď ale nehrál osm měsíců.

Bude záležet na tom, co se bude dít v Arsenalu. V létě mu tam končí smlouva. I když bude trénovat, podstatné je, aby měl zápasovou zátěž. Bez ní by to byl problém.

Někteří členové reprezentace pravidelně nehrají, například Sivok nebo Kadlec. Mohou mít v tomto směru problémy s nominací na šampionát?

Především je nelze srovnávat s Rosickým. Ti dva třeba nehrají pravidelně ligu, ale nastupují třeba v pohárech. To znamená, že nějaká zápasová zátěž tam je. A hlavně, oni jsou zdraví.

Několik reprezentantů v zimě přestoupilo. Konkrétně Šural, Pavelka, Skalák a Procházka. Je to z vašeho pohledu dobře?

Je to jejich rozhodnutí. Pokud budou hrávat, bude to jen dobře. Samozřejmě mohou si zvykat na nové prostředí. V klubech, z nichž odešli, byli lídry, teď to může být jinak. Pozici si musí vybojovat. Když to zvládnou před mistrovstvím Evropy, bude to plus, budou zocelení. Nejdůležitější je zápasová praxe, kterou žádný trénink nenahradí.

Byl vám některý z těch přestupů proti mysli?

To není moje věc, ale o žádném jsem si něco takového nemyslel. S hráči jsem o tom hovořil a řekl jsem jim, že především oni musí věřit, že to je pro ně dobře. V létě jsem si říkal, že unáhlený byl přestup Klimenta po třech zápasech za jednadvacítku do Stuttgartu, a to se potvrdilo. Dříve vedla cesta ven přes nejlepší domácí kluby, postupnými kroky, teď už to tak není, což nevidím jako pozitivum. Pokud se bude chtít restartovat, musí jít jinam.

Když vezmeme přestupy Šurala do Sparty, Pavelky do turecké Kasimpasy a Skaláka do druholigového anglického Brightonu. Kdo z nich šel podle vás do největšího rizika?

Před rokem by přestupy těchto hráčů nikdo příliš neřešil. Jim se ale herně vydařil především podzim v klubu a reprezentaci a na základě svých výkonů přestoupili. Nalejme si čistého vína. V zahraničí jsou podmínky pro hráče lepší, než v Česku a pokud dostanou nabídku, přemýšlí o ní. Láká je i prostředí. Turecká liga i druhá anglická jsou jistě hodně zajímavé. Po sportovní stránce jsou také náročnější a kvalitativně výš, než naše liga. Věřím, že tito hráči byli vybráni na základě toho, co hrají. Třeba Pavelka měl jít na pozici hráče, kterého prodali. Pokud by měli hrát na jiném postu, může to být problém.

Šural může ve Spartě vytlačit ze sestavy jiného reprezentanta - Krejčího.

Chápu Spartu, že chce mít kádr co nejsilnější. Chce uspět a je jedno, jestli to bude se Šuralem, Krejčím, nebo někým jiným. Nezáleží na jménech, ale výkonech. Šural přestoupil do ambiciózního kvalitního týmu. Uvidíme, jak to dopadne.

Sledujete přípravy prvoligových týmů a zahraniční ligy, kde hrají čeští fotbalisté?

Vidím díky televizi a internetu mnohem víc, než kdybych cestoval, vidím třeba i tři zápasy za jeden den, další mám natočené a podívám se na ně postupně. Mám radost, když se našim hráčům daří, třeba jako teď Vláďovi Daridovi v Berlíně, kde má velmi silné postavení. Jsem rád, když v tak silných týmech má český hráč dobrou pozici.

Zmínil jste Daridu. Mohl by to být právě on, kdo nahradí Rosického, o němž jsme hovořili v úvodu rozhovoru?

Lidsky jsou si podobní a fotbalově také Vláďa dokáže udělat na hřišti nadstavbové věci. Ale on bude součástí týmu a já nebudu říkat, kteří hráči budou rozhodující pro úspěch. Záleží na celém mužstvu. Ale je fakt, že podzim mu vyšel v klubu i reprezentaci. Dal třeba důležitý gól v Lotyšsku.

V zahraničí se ale prosazuje i Tomáš Necid.

Ale nejen on. V Anglii se rozstřílel Matěj Vydra, za Aston Vilu nastupuje Libor Kozák, daří se i Milanu Škodovi. Je tu David Lafata, a pokud bude v Dánsku hrát, pak nelze opomíjet ani Václava Kadlece. Tím chci říct, že s útočníky jsme na tom dobře. Lze si jen přát, aby jim forma vydržela co nejdéle.

Důležitá je také pozice stoperů. Máte o nich jasno?

Mám tři, kteří by měli jet. Vzít chci čtyři, takže jednoho budu na jaře hledat. Jména teď říkat nebudu, ale není složité poznat, o která může jít.

Ondřeje Zahustela Sparta předělává ze záložníka na krajního obránce. Je to z vašeho pohledu pro něj komplikace?

Vůbec ne, on má předpoklady hrát ofenzivního krajního obránce, v podstatě křídlo. Univerzálnost, nebo využitelnost na více postech je pro hráče v mých očích výhoda. Ale až v soutěžních utkáních uvidíme, jak tuto roli Zahustel zvládne.

Předpokládám, že v hlavě máte kostru týmu pro šampionát. Je nějaký post, který by vám dělal starosti?

Nebudu tvrdit, že budu dělat nominaci den před šampionátem. Už březnové přípravné zápasy se Skotskem a ve Švédsku by mělo nastoupit devadesát procent hráčů, kteří by se měli objevit v nominaci. Mám na každý post tři hráče, útočníků je dokonce víc. Řekněme, že osmnáct dvacet hráčů je v podstatě daných. Mohou to ovlivnit zranění. Nominaci bych chtěl říct někdy 25. května, protože do Rakouska na přípravu by mělo jet třiadvacet nominovaných. Před odjezdem do Francie počítáme se třemi přípravnými zápasy, se dvěma v Rakousku a jedním před odletem doma. Půjde o reprezentační týmy. Samozřejmě může dojít z různých důvodů, hlavně zdravotních, k nějaké změně. Podle reglementu UEFA jsou varianty, do kdy můžete vyměnit zraněného hráče.

Když někdo na jaře vyloženě zazáří, má šanci se na mistrovství dostat?

Má, ale určitě nepůjde o masovou záležitost. Třeba Darida jel na minulý šampionát, aniž odehrál za národní mužstvo nějaké soutěžní zápasy. Nastoupil jen v závěrečné přípravě.

Máte pro hráče připravené sestřihy zápasů našich soupeřů na šampionátu, tedy Španělska, Chorvatska a Turecka?

O Vánocích jsme se dívali na pohádky a v lednu na biatlon... Od manželky jsem dostal malou televizi, takže už se nemusíme dělit o tu jednu (úsměv). Sestřihy mám, ale teď je hráčům posílat nebudu, bylo by to předčasné. Hráči teď mají starosti v klubech. Času na to bude dost. Potřebuji, aby měli soupeře v hlavě v červnu a ne v únoru, a pak na ně zapomněli. Pochopitelně budeme sledovat zápasy našich protivníků i v březnu, takže informací bude ještě víc.

Šampionát odstartujeme s obhájci titulu Španěly. To není zrovna lehký soupeř...

To tedy není, ale ona je naše skupina opravdu těžká. Španělský tým se poněkud obměnil, skončil třeba Xavi, ale ten tým je složený z hráčů, kteří v národním mužstvu působí delší čas. Základ tvoří hráči Realu Madrid, Barcelony, Chelsea, obou týmů z Manchesterů. Národní tým v podstatě kopíruje hru Realu a Barcelony a hráči do reprezentace přináší tento způsob. K tomu není co dodat. Občas se ale podaří i takový tým překvapit, najít cestu, jak ho porazit. Slováci je porazili v kvalifikaci, Holanďané a Chilané na mistrovství světa. Hlavně, abychom vystřelili na bránu, což se mi s Plzní v Barceloně nepodařilo (úsměv)... My máme ve skupině soupeře, kteří chtějí, a předpokládám, že i budou hrát, ofenzivní fotbal. To nám vyhovuje víc, než když musíme dobývat. My můžeme na šampionátu překvapit a postoupit ze skupiny, to bude náš cíl.

Můžete podrobněji představit závěrečné týdny před šampionátem z pohledu reprezentace?

Hráči, kteří skončí kolem 14. května, nebo dřív, budou mít dva tři dny volno, a pak se sejdou na tří až čtyřdenním přípravném bloku v Praze. Znovu dostanou volno a sraz bude 23. května v Praze, do Seefeldu odjíždíme 25. května, kde absolvujeme v rámci přípravy dvě mezistátní utkání. Tam už pojede třiadvacítka pro šampionát. Výjimkou může být hráč, který by hrál třeba finále Ligy mistrů. Mimořádně může jet někdo navíc například, kdybychom čekali, jestli se zraněný hráč dá do pořádku, to se uvidí podle okolností. Deset dní před startem šampionátu musíme nahlásit nominaci na mistrovství Evropy na UEFA. Po návratu hráči dostanou opět krátké volno a znovu se sejdeme před posledním přípravným utkáním v Praze a 8. června odletíme do Francie.

Pojede Tomáš Rosický na ME 2016 do Francie?
Ano, i kdyby si za Arsenal už nekopl
7,9 %
Trenér Vrba na něj počká do poslední chvíle
36,4 %
Ne, neměl by jet nerozehraný
55,7 %
Celkem hlasovalo 2084 čtenářů.

Reklama