Hlavní obsah

Rada: Bez Rosického jsme poloviční. Jako když Messi vypadne Barceloně nebo Ronaldo Realu!

Vedl reprezentaci, jako trenér dirigoval hned šest prvoligových klubů v tuzemsku. Coby hráč Petr Rada oblékal dres pražské Dukly, s níž slavil mistrovský titul. Okusil i angažmá v Německu a Kanadě. Momentálně je bez angažmá, a tak dění na fotbalové scéně glosuje pro Sport.cz. Tentokrát se zaměřil na situaci národního týmu po dalším zranění kapitána Tomáše Rosického a přestupech pěti hráčů z podzimního kádru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Petr Rada.

Článek

„Další zranění Tomáše Rosického, to je problém. Sám jsem to poznal. Mé působení u reprezentace vyšlo právě na období, kdy měl svou nejdelší absenci kvůli zranění podkolenní šlachy. Já to odnesl nejvíc, nemohl jsem Tomáše nasadit ani jednou.

Co si budeme povídat, do pole lepšího fotbalistu nemáme. Když hrát nemůže, jsme bez něj poloviční. Jako když Messi vypadne Barceloně nebo Ronaldo chybí Realu! Tak to prostě je.

Znovu tedy musíme držet palce, aby se Tomáš dal dohromady a dokázal se včas vrátit. Pokud jde o EURO, bude to těžké, je hlášen další výpadek na šest neděl. Věřím však, že už je na takové kritické situace dostatečně otrlý, umí je překonat. Rosický dlouhé rozehrávání nepotřebuje. Pokud bude zdravý a bude se cítit fit také psychicky, mělo by mu stačit soustředění před šampionátem, a může být zase zpátky.

Pět přestupů v zimě je dost

Problémem může být i pět přestupů hráčů z podzimního kádru nároďáku. Na druhou stranu, mužstvo sice oživili, k nosným oporám však ještě nepatří. Teď jde o to, aby v nových klubech hráli.

Šural musí na Letné počítat s větší konkurencí než v Liberci, nepředpokládám však, že by ve Spartě nehrál. To se týká i Zahustela. Sparta ho však brala jako pravého obránce, což pro něj bude vzhledem k reprezentaci problém. Na tento post má trenér Kadeřábka a Gebre Selassieho z bundesligy, kteří mají před Zahustelem přednost. Mít tři pravé beky je velký luxus, potřebujeme takové hráče jinde...

Zimní přestupy reprezentantů:
Josef Šural (z Liberce do Sparty)
Sparta ho vyfoukla Slavii. Ustojí na Letné veliké očekávání?
David Pavelka (z Liberce do turecké Kasimpasy)
Ve Slovanu byl kapitánem, okouzlily ho však podmínky v ambiciózním klubu a riskl turecké dobrodružství.
Václav Procházka (z Plzně do tureckého Osmanlisporu)
Podzim mu nevyšel, zvedne se na horké turecké půdě?
Jiří Skalák (z Mladé Boleslavi do Brightonu)
Snil o Anglii, tak ji vzal, i když jde o druhou ligu.
Ondřej Zahustel (z Mladé Boleslavi do Sparty)
Měl báječný podzim, na Letné si záložník zvyká na novou roli krajního obránce.
Dva muži pod čarou:
Adam Hloušek (ze Stuttgartu do Legie Varšava)
Levonohý tank se ještě nevzdal snu o nominaci na EURO.
Tomáš Pekhart (z Ingolstadtu do AEK Atény)
Mimo sestavu uvadl. Ožije v horkém Řecku?

Skalák mohl počkat na lepší nabídku

Turecko je trochu nejistá půda. U Procházky bych byl hodně opatrný. První zápas v Osmanlisporu mu nevyšel, minule už nehrál. Pavelku brala ambiciózní Kasimpasa jako řešení pro konkrétní post, tak věřme, že hrát bude.

Jako poslední odešel Skalák. Zamířil do druhé anglické ligy, což jen utvrdilo můj názor, že v případě lákavé nabídky jde reprezentace u našich hráčů na druhou kolej. Bojíme se přiznat, že jde hlavně o peníze, přitom je to jasné.

Skalákovi samozřejmě přeji, aby se chytil. Je zarputilý, věřím, že tam hrát bude. U nás se ovšem vypracoval mezi nejlepší, Boleslav táhl. Myslím, že takový reprezentant si mohl počkat na ještě lepší nabídku. Brighton má velké ambice, postup do Premier League je však těžký a vůbec ne jistý.

Hloušek může zamíchat kartami

Dres změnili také dva hráči, kteří v poslední době v reprezentaci nebyli. Hloušek jde z Německa do Polska, což je posun zpátky. Legie Varšava je na druhou stranu velký a sledovaný klub. Adama dobře znám, trénoval jsem ho v Jablonci, když tam začínal. Ve Stuttgartu z něj trenér udělal stopera, čímž ho podle mě zabil. Hloušek je jednoznačně ofenzivní hráč. A protože leváků není nikdy dost, pokud bude hrát, může se rychle zvednout a do nominace na šampionát ještě klidně zamíchat.

Skeptičtější jsem u Pekharta, který přestoupil z německého Ingolstadtu do AEK Atény. Neviděl jsem, že by Tomáš v poslední době na svých štacích hrál někde dlouhodoběji. Třeba se v Řecku chytí, Škoda či Lafata jsou ale zatím o dost před ním."

Souhlasíte s názorem Petra Rady, že by reprezentace byla bez Tomáše Rosického na ME poloviční?
Ano, bez Rosického se reprezentace neobejde
9,3 %
S jeho absencí by si poradila, ale pro tým by byla velkou ztrátou
18,9 %
Ne, s absencí Rosického by si reprezentace poradila
71,8 %
Celkem hlasovalo 4626 čtenářů.

Reklama