Hlavní obsah

Rosa je borec, že s tím nepraštil, obdivuje Pilař. Ani on ještě EURO nevzdává

Praha

Fanoušci by je chtěli vidět na hřišti a v dresu národního týmu. Dva velcí pacienti českého fotbalu si však momentálně dávají dostaveníčka jen na renomované klinice v německém Augsburgu. Tomáš Rosický a Václav Pilař. Kdyby byli stoprocentně fit, o jejich startu na EURO ve Francii by nikdo nepochyboval. Bohužel pro kouče Pavla Vrbu to není příliš reálná varianta.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Pilař oslavuje svůj slavný gól vstřelený v baráži Černé Hoře.

Článek

Začíná po operaci kolena pomalu s tréninkem, čas mu ovšem rychle utíká. „Chci EURO stihnout, je to pro mě velká vidina. Na druhou stranu nechci návrat na hřiště uspěchat. Zatím nedokážu říct, jestli je to reálné," líčí plzeňský záložník Václav Pilař (27).

Loni v létě se podrobil operaci chrupavky. Na stejné klinice v Augsburgu operovali také Tomáše Rosického z Arsenalu. Také proto je Pilař s kapitánem české reprezentace v kontaktu. Jeho parťák se po velkém úsilí uzdravil, po pár minutách na trávníku se ovšem znovu zranil...

„Rosa je borec, že s tím hned nepraštil, ale zatne zuby a chce to v jeho letech zase zkusit," obdivuje Pilař. „Hodně mě mrzelo, že se hned zase zranil a lidi mu to dávají sežrat. Moc dobře vím, jak pro něj návrat musel být těžký. A jsem si jistý, že v Arsenalu by ho na hřiště určitě nepustili, pokud by nebyl stoprocentně připravený."

Trénuje třikrát denně

Zatnout zuby, makat a věřit v návrat. To je jediný recept, který teď mají oba společný.

„Psychicky je to náročné, nemůžu se ale litovat. To by byl konec. Musím bojovat dál a věřit, že se zase vrátím," ujišťuje Pilař.

Dál žije s týmem, jezdí i na venkovní zápasy Viktorie. A sám trénuje třikrát denně. „Ráno přijedu na trénink a jdu do posilovny. Jezdím hlavně na rotopedu, čímž nabírám svaly. Pak běhám, abych zatížil koleno. Zatím reaguje dobře, jen občas se ozve. Odpoledne mám speciální cviky na lanech a večer plavu. Je o mě perfektně postaráno a záleží jen na mně a na mém těle, jak si s tím poradíme," líčí hráč, který čerstvě přešel do stáje nové sportovní agentury Global Sports.

Musela by se sejít spousta věcí

Opravdu si myslí, že může start ve Francii stihnout? Vždyť by se po dlouhé absenci musel prakticky ihned dostat do top formy.

„Šampionát je hrozně blízko. Je mi jasné, že by se musela sejít spousta věcí. Během měsíce, dvou se dostat do plného tréninku s týmem. A pak by se mi muselo abnormálně dařit, aby mě trenér Vrba hned vzal do reprezentace," uvědomuje si Pilař.

Návrat nechce uspěchat. „Prioritou pro mě je, abych se uzdravil. Rozhodně nepolezu na hřiště, pokud budu připravený jen na 60-70 procent. To je nesmysl," ujišťuje.

Reklama

Související témata: