Hlavní obsah

Maskota Britu ani nepotřeboval. Brabec na vlnách letenské euforie doplul do reprezentace

Praha

Už ne tři, hned šest reprezentantů má fotbalová Sparta před přípravnými duely se Skotskem a ve Švédsku. Původně nominovaný trojlístek Dočkal, Krejčí, Šural v den srazu doplnili ještě dodatečně povolaní Brabec, Frýdek a Mareček. „Vyústilo to z fazóny, kterou má na jaře celý tým. Musíme tak poděkovat spoluhráčům, bez kterých bychom tady nebyli,“ uvědomuje si nováček Jakub Brabec.

Jakub Brabec poprvé v seniorské reprezentaciVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Třiadvacetiletý stoper byl kapitánem minulé reprezentace do 21 let. Moc dlouho to netrvalo, a posouvá se do áčka.

„Již před derby mi trenéři Svoboda a Ščasný něco nastínili. Nechtěl jsem si dělat hlavu, důležité bylo, abych hrál jako doteď. Po derby nám pan Vrba nominaci osobně potvrdil. Zvýšený tlak budu cítit až teď, v reprezentaci," usmívá se Brabec.

Šílené tempo, aspoň se nezblázní...

Poslední hodiny jsou jednou velkou jízdou. Po čtvrtečním velkém postupu v Římě sparťani otočili derby se Slavií (3:1) a mohli slavit znovu.

„Vrátili jsme slávistům, co nám na podzim provedli. Krásná euforie, svátek pro všechny sparťany. Oslavovali jsme jen na stadiónu, odjeli na večeři a já pak uháněl za rodinou. Všechno je teď strašně rychlé a občas si říkám, jestli je to vůbec pravda. Ale možná je to tak lepší, aspoň se z toho nezblázním," líčí nadšeně.

Maskot skončil u kustoda

Jako kapitán Lvíčat pořídil Brabec týmu na soustředění v rakouském Zell am See maskota. Jeho původ úzkostlivě tajil, půl metru vysoký pes, jehož povrch byl pokrytý kostičkami ze skla, každopádně dostal jméno Brita. Vlastní dres a provázel mladíky během domácího šampionátu.

Nastal teď čas povýšit hafana i do áčka?

„Kdepak, tady jsou jiné zvyky. Psa si nejspíš po turnaji nechal kustod Ondra Vdovjak. Narodil se mu syn, jako hračku mu ho dal," culí se Brabec.

Kdo pojede na EURO...?

Vrba ho pozval do velké hry o EURO. Tři stopeři pro Francii jsou nejspíš jistí - Sivok, Suchý a Kadlec. Na čtvrté místo Brabcovi konkurují dva Plzeňáci, nedávný spoluhráč z jedenadvacítky Baránek a mazák Hubník.

„Nejdřív musím potvrdit, proč jsem tady. Teprve pak je možné přemýšlet o nějaké šanci na EURO," nechce si Brabec ani v tomto případě dělat vrásky.

Dostane se Jakub Brabec do závěrečné nominace na EURO ve Francii?
Ano
78,8 %
Ne
21,2 %
Celkem hlasovalo 893 čtenářů.

Reklama

Související témata: