Hlavní obsah

Aduriz se v 35 letech vrátil do španělské reprezentace a sní o ME

Madrid

Pětatřicetiletý útočník Aritz Aduriz si díky výborné střelecké formě v Bilbau vysloužil po dlouhé době pozvánku do španělské fotbalové reprezentace. Kanonýr Bilbaa svůj věk neřeší a věří, že si vybojuje i nominaci na letní mistrovství Evropy, kde se obhájci trofeje ve skupině utkají také s českým týmem.

Foto: Juan Medina, Reuters

Útočník Aritz Aduriz (vpravo) a obránce Sergio Ramos na tréninku španělské fotbalové reprezentace.

Článek

Aduriz dosud nastoupil za Španělsko v jediném utkání, v říjnu 2010 odehrál 16 minut v kvalifikaci s Litvou. Dalšího startu se může dočkat po pěti a půl letech v nadcházejících přípravách s Itálií a Rumunskem.

"Není moc obvyklé, že někdo v mém věku dostane reprezentační pozvánku. Proto jsem hrdý a šťastný, že tady mohu být. Ale věk je pouze číslo. Nejdůležitější je vášeň, které mám na rozdávání. Cítím se opravdu skvěle," řekl Aduriz na tiskové konferenci.

Přirovnal se k veteránovi Miroslavu Klosemu, jenž v sedmatřiceti letech patří k oporám Lazia Řím a na mistrovství světa v roce 2014 pomohl Německu ke zlatu. "Bohužel ho neznám moc dobře, ale díval jsem se na hráče, kteří v podobném věku hráli na nejvyšší úrovni, a Klose je skvělým příkladem za všechny. Vždyť je to nejlepší střelec v historii světových šampionátů," upozornil Aduriz.

V této sezóně dal za Athletic ve všech soutěžích už 31 gólů. S osmi zásahy je rovněž nejlepším střelcem Evropské ligy a má velký podíl na postupu baskického týmu do čtvrtfinále. Jeho návrat do národního týmu si hodně přáli i španělští fanoušci.

Aduriz: Záleží na kouči

"Cítil jsem velkou podporu a vůbec nečekal, že se o mně bude tolik mluvit. Vždycky jsem se snažil hrát za klub nejlépe, jak jsem mohl. Ale věděl jsem, že pro mě bude těžké dostat se do reprezentace. Docela mě to trápilo, ale to k fotbalu patří," přiznal rodák ze San Sebastiánu.

Pokud si střeleckou formu udrží a zaujme trenéra Vicenteho del Bosqueho, může si poprvé v kariéře zahrát i na velkém mezinárodním turnaji. Šance bývalého hráče Mallorky či Valencie zvyšují i momentálně nepříliš oslnivé výkony ostatních španělských útočníků v čele s Diegem Costou z Chelsea.

"Pokusím se dát ze sebe všechno a dělat to samé co v Bilbau. Jestli pojedu nebo nepojedu na Euro, záleží na kouči," prohlásil Aduriz. "Nemůžu odpovědět na otázku, zda jsem teď nejlepší španělský útočník. Myslím, že v kádru jsou fantastičtí ofenzivní hráči a jsou i další, kteří nebyli nominováni," dodal zkušený forvard.

Reklama

Související témata: