Hlavní obsah

Česko - Skotsko 0:1Prohra se Skoty by nebyla tím nejhorším. Děsivější byl výkon měnící se v prvním testu ve zmar

MinutaMin. Tým Hráč Akce
10. Anya 0 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

První letošní test české reprezentaci vůbec nevyšel. Ani výsledkově a už vůbec ne herně. S nově se tvořícím skotským výběrem totiž na pražské Letné prohrála, ale co bylo mnohem horší - výkonem měnícím se v závěru doslova ve zmar vyvolala rozpaky. I proto z tribun zazníval pískot. Hlavně obrana až neuvěřitelně chybovala, takže jen u gólu, kterým utkání rozhodl Anya z Watfordu, zůstat nemuselo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaný Jiří Skalák během přípravného utkání se Skoty.

Článek
Fotogalerie

Na svého někdejšího spoluhráče z tureckého Besiktase McGregora si Sivok nepřišel. A to si před zápasem moc přál, aby právě jemu dal gól.

„Každý mu ho chtěl dát, protože je to skvělý gólman," skládal mu poklonu.

Školení Létajícího Skota

Čtyřiatřicetiletý veterán mezi tyčemi Skotů v úvodu přátelské konfrontace dokazoval nejen Sivokovi, že právem.

Po parádní střele Dočkala z trestného kopu z dobrých dvaceti metrů se sice v 8. minutě natahoval marně, ale ta naštěstí pro něho skončila na břevně. S následnou hlavičkou Sivoka už si ovšem poradil. Po čtvrthodině si věděl rady i s ránou debutanta Frýdka slavícího v den zápasu čtyřiadvacáté narozeniny, stejně jako poté s pokusy Šurala či Necida.

To už ovšem v době, kdy Skotové vedli. Jeden rychlý únik poté, co kapitán Sivok prohrál hlavičkový souboj s McLeanem, jim k tomu stačil.

"Měl do něho jít důrazněji, i když gól nebyl jen jeho chybou," vyčítal mu trenér Vrba.

Létající Skot Anya, jak se na Ostrovech říká útočníkovi, jehož otcem je Nigerijec a matkou Rumunka, utekl a druhého z debutantů ve Vrbově výběru Koubka vyškolil přesnou střelou mezi nohy. Anya vůbec dělal startem na míč, rychlostí a pohybem zadní řadám Vrbova výběru problémy.

Pravdou ale také je, že český tým si po inkasovaném gólu vynutil výraznou územní převahu i několik příležitostí, jenže efekt byl nulový. Zvláště, když ani domáhání se penalty po střele Dočkala nenašlo u sudího pochopení. Opakovaný videozáznam ukázal, že správně.

Po přestávce už jen zmar

V úvodu druhé půle nabízel duel obraz jako přes kopírák. Češi sice hru trochu zjednodušili, útočili, na dlouhé minuty byli nastěhováni před McGregorovou šestnáctkou, jenže pomalé a dopředu signalizované akce bez zrychlení, důrazu a přesné kombinace nepřinášely šance, natož pak vyrovnání. Ani nemohly, když i s finální přihrávkou  to byla jedna hrůza a se zakončením pak bohapustý zmar.

Ve zmar se ostatně v závěru proměnil upachtěný výkon celého mužstva.

Skotové s výpady dlouho šetřili, ale když už vyrazili, byly jejich akce hodně nebezpečné. To když Watt z úhlu minul Koubkovu bránu nebo když střídající Phillips hlavičkoval do gólmanovy náruče.

Pochopitelně že panující nejistota v defenzívě domácího celku Ostrovany naladila a povzbudila k vydatnějšímu útočení. Druhý gól sice nepřidali, ale cennou, povzbudivou a vzhledem k bojovnému a kompaktnímu výkonu jejich nově se rodícího mužstva i zaslouženou výhru si z Prahy odvezli.

Přípravné fotbalové utkání:
ČR - Skotsko 0:1 (0:1)
Branka: 10. Anya. Rozhodčí: McLaughlin - Broughton, Lynch (všichni Ir.). ŽK: Limberský, Skalák (oba ČR). Diváci: 14 580.
ČR: Koubek - Kadeřábek, Sivok, Kadlec, Limberský - Vacek (77. Mareček), Darida (87. Rada) - Dočkal (65. Kolář), Frýdek (46. Skalák), Šural (77. Pudil) - Necid (65. Vydra). Trenér: Vrba.
Skotsko: McGregor - Hutton, Martin, Berra, Robertson (58. Bannan) - McLean (58. Phillips), Snodgrass, Mulgrew, Fletcher, Anya (87. Caddis) - McCormack (77. Watt). Trenér: Strachan.

Reklama

Související témata: