Hlavní obsah

Češi proti Ibrovi. Velký test před šampionátem a reparát za Skotsko

Pavel Dosadil (Stockholm)Sport.cz

Sledují jeho zápasy, hltají jeho góly, čtou o něm knížky. Teď se čeští fotbalisté se Zlatanem Ibrahimovicem poměří přímo na hřišti. Konfrontace se švédským kanonýrem ve Stockholmu věrně ukáže, jak na tom defenzíva před mistrovstvím Evropy ve Francii je.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Zlatan je pro Švédy hlavním tahákem na duel s Čechy.

Článek
Fotogalerie

Vrbův tým při přípravě ve Stockholmu

Zlatan Ibrahimovic na tréninku

Čeští fotbalisté se seznamovali se stockholmským stadiónem

Skotové ve čtvrtek na Letné uspěli se zákopovou válkou a vyhráli 1:0. Češi však dnes večer dostanou možnost reparátu. Pokud uhlídají bombarďáka Zlatana Ibrahimovice a zvládnou přípravný duel se Švédskem. „Chci, aby soupeř byl v plné síle, aby nás co nejvíc prověřil. Již v Polsku jsem se těšil na Lewandowského, ale odjel si plnit své povinnosti do Bayernu. Proto jsem rád, že Ibrahimovic nastoupí. Pro nás to bude určitě vypovídající test před šampionátem," poukazuje trenér Pavel Vrba.

Češi proti Ibrovi, to bude fuška. „Je parádní zahrát si proti Švédsku, kde je na hrotu Ibrahimovic. Jde o jednoho z nejlepších útočníků světa. Má něco do sebe chytat proti němu, i když zase na lavičce člověk více vnímá jeho hru, jak se pohybuje. Při zápase člověk tohle až tolik nevnímá," říká Tomáš Vaclík, který už s Basilejí v Lize mistrů čelil i Ronaldovi, jenž mu při dvou vzájemných soubojích vstřelil pokaždé gól.

Švédsko - Česká republika
Přípravný fotbalový zápas od 20:30 ve Stockholmu, rozhodčí Nijhus (Niz.). Přímý přenos ČT sport, on-line reportáž Sport.cz.
Předpokládané sestavy - Švédsko: Isaksson - Salomonsson, Lindelöf, Granqvist, Olsson - Forsberg, Källström, Lewicki, Durmaz - Ibrahimovic, Berg.
ČR: Vaclík - Gebre Selassie, Sivok, Suchý, Pudil - Darida, Rada - Skalák, Kolář, Krejčí - Vydra.

Velký boss s aurou

Záložník Daniel Kolář už měl tu čest. Ibrahimovic dal Plzni na San Siru za AC Milán gól z penalty (2:0) na podzim 2011, v odvetě (2:2) už nehrál. „Jeden z mých největších zážitků. Zápas mu vyšel, gól dal, na jeden přihrál. Zlatan na mě udělal obrovský dojem. Byli tam Seedorf, Ambrosini, Tiago Silva, přesto bylo znát, že i takoví hráči na něj spoléhají. Byl jejich vůdčí osobností, vyzařuje z něj velké charisma," líčí Kolář.

Obráncům rozhodně nezávidí. „Těžko se brání, Zlatan má všechno, co má mít. Je velký, přitom technický. Má kolem sebe auru, i na hřišti hned každý pozná, že on je boss."

A švédský excentrik je také stále při střelecké chuti, jak dokazuje v galerii přiložené video z tréninku Tre kronor. Jednou přelobuje brankáře nadýchaným obloučkem, podruhé pošle balón nekompromisně do sítě po centru z pravé strany rovnou ze vzduchu.

Suchý chce mít sbírku kompletní

„Četl jsem jeho knížku, zajímavé počtení. Působí na mě trochu arogantně, asi tak chce vypadat. Podle knížky je úplně jiný, ale kdo ví, kdo ji psal... Je to výzva. Uděláme vše, aby se neprosadil," slibuje Daniel Pudil. „Na Messiho a Ronalda už jsem narazil, bylo by pěkné, mít všechny tři nejlepší útočníky planety pohromadě," usmívá se stoper Marek Suchý.

Jeho kolega Jakub Brabec je nováčkem. Pokud se dostane na hřiště, byl by to pro něj pikantní debut. „Uvidím Zlatana na vlastní oči, i kdyby jen z lavičky, bude to velký zážitek. Mám k němu respekt, ale je v silách celého týmu ho ukočírovat. Není to na osobku, ale úkol pro všechny, pohybuje se po celém hřišti," říká mladý sparťan.

„Nejvíc se mi vybaví Ibrahimovicovy nůžky proti Angličanům. To by asi jiného ani nenapadlo. Dělá bojový sport. Já ani takhle vysoko nohu nedám," směje se záložník Ladislav Krejčí. „Těším se, je to extratřída. Já jako útočník si od něj můžu vzít hodně věcí, jak se pohybuje na hřišti, jak při hře přemýšlí. Pro mě i pro obránce velká zkušenost. Akorát že obránci to budou mít trochu složitější," těší se Matěj Vydra.

Češi sehrají poslední přípravný zápas před širší nominací na ME. A Zlatan je proklepne...

Jak dopadne přípravný zápas českých fotbalistů ve Švédsku?
vyhrají Češi
26,4 %
remíza
15,8 %
vyhrají Švédové
57,8 %
Celkem hlasovalo 2794 čtenářů.

Reklama

Související témata: