Hlavní obsah

Buď jako Zlatan, švédský recept na fotbalový boom

Stockholm

Českých hokejistů ve Švédsku působilo či působí víc než dost. Ale fotbalistů? Kapitán brněnské Zbrojovky patří ke světlým výjimkám. Záložník Pavel Zavadil (37) díky čtyřem angažmá ve třech klubech (Mjällby, Östers, Örgryte a znovu Mjällby) v letech 2005-2012 vydržel ve skandinávské zemi osm sezón.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitán Zbrojovky Pavel Zavadil odehrál ve Švédsku osm let.

Článek
Fotogalerie

Vrbův tým při přípravě ve Stockholmu

Zlatan Ibrahimovic na tréninku

Čeští fotbalisté se seznamovali se stockholmským stadiónem

„Krásné roky, rád na ně vzpomínám. Když jsem do Švédska přicházel, netušil jsem, že tam vydržím téměř osm let. Uteklo to jako voda," vzpomíná zkušený fotbalista.

Švédsko si zamiloval, nikdy však neuvažoval o tom, že by ve Skandinávii zůstal natrvalo. „Vždycky jsem se chtěl vrátit domů za rodiči, rodinou a dětmi. Navíc jsem ještě hodlal hrát českou ligu, což mi ve Zbrojovce vyšlo. Načasování bylo ideální."

Jednoznačnou odpověď na otázku, proč do Švédska míří tak málo českých fotbalistů, nezná. „Sám nevím. Od nás se teď víc chodí třeba do Dánska, ve Švédsku jsme bývali tak dva, tři. Možná hráči vyhledávají atraktivnější angažmá, ale řekl bych, že se to brzy změní," předpovídá Pavel Zavadil.

Švédové mají z čeho vybírat

Švédský fotbal je na vzestupu. „Dřív byli Norové a Dánové o něco napřed, teď je Švédové dohonili. Ligu mistrů už nehraje Trondheim, dvakrát po sobě v ní bylo Malmö. Švédské kluby zmodernizovaly stadióny, zájem sponzorů stoupl. Fotbal tady zažívá boom," líčí český záložník, který má stále přehled.

Ve Švédsku má spoustu kamarádů, Švédů i Čechů, s nimiž je nadále v kontaktu. „Úterní zápas bude pro naše kluky dobrou a náročnou prověrkou. Švédové mají z čeho vybírat, spousta jejich hráčů působí v zahraničí. Hrát má i Zlatan, jehož všichni milují. Trenéři na něj hodně spoléhají, je to jasný šéf týmu," líčí Zavadil.

Kontroverzní Ibrahimovic má na fotbalovém boomu svůj podíl. Všichni Švédové chtějí být jako on. „Zamilovali si ho. Ať dá v jakékoliv soutěži gól, první čtyři stránky novin patří jen jemu... Pochází z chudinské přistěhovalecké čtvrti v Malmö, přitom ukazuje cestu, kam až se dá ze švédské ligy dojít. Již od žákovských let to byl nejsebevědomější hráč, jakého zažili," usmívá se brněnský kapitán.

Zlatí mladíci hodně slibují

O Zlatanovi má informace z první ruky. „V Göteborgu jsem působil s Marcusem Allbäckem, který je teď Hamrénovým asistentem a pravou rukou u reprezentace. Ibrahimovic možná působí navenek arogantně, Marcus ovšem nemá proti jeho charakteru žádné námitky."

Jedenadvacítka získala loni v Praze titul mistrů Evropy. Další známka švédského vzestupu. „Však také Hamrén mladíky jako Guidettiho a další hned využívá. Jeho předchůdce Lagerbäck takový nebyl, mužstvo nerad měnil."

Češi možná již brzy budou Švédům závidět. „Z naší ligy se těžko dostává ven, zatímco spousta mladých Švédů odchází za velké peníze do zahraničí. O fotbal je teď velký zájem. Všichni chtějí být jako Zlatan a dotáhnout to tak daleko jako on."

Pro EURO ve Francii přisoudil los Seveřanům vyrovnanou skupinu s Itálií, Belgií a Irskem. „Nejsou bez šance, sázejí na týmové pojetí. A s ním mohou na šampionátu dojít daleko," očekává Zavadil.

Jak dopadne přípravný zápas mezi Švédskem a Českem?
Vyhraje Švédsko
56,2 %
Utkání skončí remízou
17,9 %
Zvítězí Česko
25,9 %
Celkem hlasovalo 13207 čtenářů.

Reklama

Související témata: