Hlavní obsah

Jen pojďte, holenkové! Kaladzeho učeň a kapitán Býků má na sparťany pifku

Stockholm

Pýcha předchází pád. „Klidně můžeme být jako Dněpr,“ holedbal se kapitán fotbalistů Krasnodaru ještě v zimě. Jen pro připomenutí, Dněpr loni došel až do finále Evropské ligy. Ne tak Býci. Hned v prvním kole vyřazovací části pohořeli na pražské Spartě a na slova Andrease Granqvista nedošlo. Švédský stoper však brzy dostává příležitost k odplatě. Večer by na trávníku stockholmské Friends Areny neměl chybět a v přátelském duelu s českou reprezentací může teoreticky narazit hned na šestici sparťanů...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Andreas Granqvist z Krasnodaru (vlevo) a sparťan Kehinde Fatai během odvetného utkání play off Evropské ligy.

Článek
Fotogalerie

Vrbův tým při přípravě ve Stockholmu

Zlatan Ibrahimovic na tréninku

Čeští fotbalisté se seznamovali se stockholmským stadiónem

Kus světa už s fotbalem procestoval a za loňský rok byl vyhlášen nejlepším švédským obráncem. Však také třicetiletý stoper na billboardech před utkáním s českou reprezentací figuruje po boku božského Zlatana Ibrahimovice.

Aby ne, Andreas Granqvist není žádný tuctový borec. Odchovanec Helsingborgu si zahrál Premier League s Wiganem, pak přišel na řadu nizozemský Groningen a italský Janov. Tam ho vzal do učení Kacha Kaladze, s bývalou hvězdou AC Milán vytvořil stoperskou dvojici.

„Na lavičce velký taktik Delneri, jako parťák Kaladze... Kacha se mi hodně věnoval. Měl úžasnou paměť, ještě dlouho po zápase mi byl schopný barvitě vylíčit, co jsem hned v prvních minutách zkazil (smích). Vedle takových mistrů stoupáte snáz," je Granqvist vděčný.

AC Milán, Juventus...? Ne, Krasnodar

Však se mu také v Kolumbově rodišti otevřela cesta do ještě větších klubů. „Koncem janovského angažmá jsem dostal nabídky z Milána, Juventusu, Zenitu Petrohrad či kyjevského Dynama. Tou dobou už jsem byl ovšem domluvený s Krasnodarem. A slovo dodržel," vysvětluje překvapivou volbu.

A tak na milého Granqvista narazili i Letenští. „Vybavuji si ho již z našeho prvního vzájemného utkání na soustředění ve Španělsku. Nastoupil tam až ve druhé půli a jejich hru ohromně zvedl. V Krasnodaru je to hlavní postava defenzívy, výborný fotbalista," říká sparťan Ladislav Krejčí.

Poradili si s ním. V prvním pohárovém duelu na Letné hrozil Granqvist ze standardek, při bránění si však párkrát v nouzi pomohl přifilmováním faulu. A během odvety na Kubáni se jím řízená obrana rozložila definitivně.

Zlatan bude pod velkým tlakem

Pohárový úspěch se odkládá, na mistrovství Evropy však zkušený stoper chybět nebude. Minulý týden vstřelil při porážce v Turecku (1:2) jediný gól Švédska, proti Čechům si pak připíše jubilejní 50. mezistátní start.

„Očekávání ve Francii budou dost velká. Na minulém šampionátu jsme nepostoupili ze skupiny, pak jsme chyběli na mistrovství světa. Tyto neúspěchy chceme odčinit," připomíná.

„Švédský fotbal zažívá generační výměnu. Ljungberg či Larsson už nehrají, zůstal nám velký Zlatan. Díky za něj, není však moc dobré, když se naděje všech Švédů upínají jen k Ibrahimovicovi. Pod takovou tíhou očekávání se už nejednou zlomili i ještě větší hráči," uvědomuje si Granqvist.

Seveřany čeká ve Francii vyrovnaná skupina s Itálií, Belgií a Irskem.

Zápas Švédsko - Česká republika ve Stockholmu začíná ve 20:30, přímý přenos vysílá ČT sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Jak dopadne přípravný zápas mezi Švédskem a Českem?
Vyhraje Švédsko
56,2 %
Utkání skončí remízou
17,9 %
Zvítězí Česko
25,9 %
Celkem hlasovalo 13207 čtenářů.

Reklama

Související témata: